Ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, η πρώτη πιλοτική δοκιμή εργαλείων προηγμένης τεχνολογίας στο δάσος της Λιμνιάς, για τον Δήμο Καβάλας. Η δοκιμή έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου DigiMedFor, με την συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.), του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, Ηλία Τσαγκαλίδη, της συντονίστριας του έργου, Μαρίας Κατσικάρη και του δασολόγου-επιστημονικού υπεύθυνου, Ανδρέα Ξηρού. Η δοκιμή είναι η πρώτη από μία σειρά δοκιμών, κατά τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν εναέρια και επίγεια σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, με σκοπό την βελτιστοποίηση των παραμέτρων τους και την ελαχιστοποίηση σφαλμάτων κατά την εφαρμογή τους. Κατά την διάρκεια της πρώτης δοκιμής χρησιμοποιήθηκε το τελευταίο μοντέλο του Spot Robot από την Boston Dynamics, ένας αυτόνομος ρομποτικός σκύλος, με εξαιρετικές ικανότητες περιήγησης και συλλογής δεδομένων σε δύσβατο έδαφος, συνδυαστικά με το πολυφασματικό drone για την λήψη λεπτομερών αεροφωτογραφιών και την παροχή δεδομένων σχετικά με την κατάσταση του δάσους.

Ο Δήμος Καβάλας, μέσω του έργου DigiMedFor, προχωρά προς την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

-Ψηφιοποίηση των μεσογειακών δασών: χρησιμοποίηση προηγμένων τεχνολογιών για την καταγραφή και παρακολούθηση των δασών.

-Καταπολέμηση της δασικής αποψίλωσης και άλλων παράνομων πρακτικών: βελτίωση των εργαλείων και τεχνολογιών για την παρακολούθηση και την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων.

-Αειφόρος διαχείριση των δασών και ιχνηλασιμότητα της ξυλείας: ανάπτυξη στρατηγικών για βιώσιμη διαχείριση και παρακολούθηση της ξυλείας.

-Ενίσχυση της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Μεσόγειο: ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για την υποστήριξη βιώσιμων αποφάσεων.

-Αξιοποίηση των υπηρεσιών του DigiMedFor: αναλύσεις αγοράς, επιχειρηματικά μοντέλα, απαραίτητες δεξιότητες και ανάλυση του ηθικού και νομικού πλαισίου εφαρμογής των νέων εργαλείων.

Η ολοκλήρωση της πιλοτικής δοκιμής σηματοδοτεί μία πρόοδο στην προσπάθεια για την διατήρηση και την προστασία των μεσογειακών δασών, συνδυάζοντας προηγμένη τεχνολογία με περιβαλλοντική ευαισθησία», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ