- Ο απολογισμός του Τάσου Καρασαββόγλου, για την περίοδο που άσκησε διοίκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, περιλάμβανε και πολιτικά «ντεσού», με αναφορές στους ανασφάλιστους πολίτες που περιέθαλψε το ίδρυμα και τη δωρεά του T.A.P. (Trans Adriatic Pipeline) που απορρίφθηκε, γιατί η κατασκευάστρια κοινοπραξία εταιρειών είχε «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την τοπική κοινωνία.
- Ο Τάσος Καρασαββόγλου, όπως και κάθε άτομο που τοποθετείται στη θέση του διοικητή, έχει καθήκον να ασκήσει διοίκηση σε ένα δημόσιο Οργανισμό και όχι να κάνει πολιτική. Θα σταθούμε, μόνο, στο ζήτημα της δωρεάς του T.A.P., αλλά υπάρχουν κι άλλα που αξίζουν τον σχολιασμό.
- Αναρωτιόμαστε, με ποιο δικαίωμα ο διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας απέρριψε μία χορηγία και αποδέχτηκε τη δωρεά ενός άλλου ιδρύματος, του ιδρύματος Λάτση, προς την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Ο διοικητής πρέπει να προτάσσει τις ανάγκες του νοσηλευτικού ιδρύματος και να μένει μακριά από τις πολιτικές και άλλες διαφορές.
- Ο Δήμος Καβάλας δέχτηκε την προσφορά του T.A.P., για το πολύ σημαντικό έργο της σύνδεσης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων με τις πηγές Βοϊράνης, από τις οποίες υδρεύεται η πόλη της Καβάλας. Η αποδοχή της χρηματοδότησης του έργου, δεν εμπόδισε τη δημοτική Αρχή, να στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής για την αλλαγή της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου, ούτε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ανακληθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, που εγκρίθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση.
- Η πρώην δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, λειτούργησε με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων. Αντιλήφθηκε πως είναι μεγάλη ευκαιρία να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση ενός έργου, το οποίο ίσως να μη γινόταν εάν δεν παρουσιαζόταν άλλη πηγή άντλησης χρημάτων. Μπορούσε να αρνηθεί τη χορηγία του T.A.P. και να αναδειχθεί «ηρωίδα» στα μάτια της τοπικής κοινωνίας, για να έχει και πολιτικό όφελος. Δεν το έπραξε και δεν εξελέγη, πάλι, δήμαρχος. Το έργο της ύδρευσης, ωστόσο, δρομολογήθηκε.
- Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας δεν είχε κανένα «ανοιχτό λογαριασμό» με τον T.A.P. Και η διοίκηση του ιδρύματος κανένα λόγο στην κατασκευή ενός έργου εθνικής σημασίας. Η τοπική κοινωνία διαμήνυσε στον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όταν επισκέφτηκε την Καβάλα προεκλογικά, ότι διαφωνεί στην όδευση του αγωγού μέσα από τα τενάγη Φιλίππων και την καλλιεργήσιμη γη. Εκείνος εξελέγη πρωθυπουργός, αλλά στη συνέχεια η κυβέρνηση του ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους, δηλαδή τη συγκεκριμένη όδευση.
- Κατηγόρησε κάποιος την απόφαση αυτή; Οι κυβερνώντες δικαιολογήθηκαν λέγοντας ότι πρόκειται για έργο γεωστρατηγικής σημασίας και αγνόησαν την αντίδραση της κοινωνίας της Καβάλας. Το ΣτΕ, επίσης, απέρριψε τις προσφυγές του Συλλόγου Αγροτών και του Δήμου. Ο αγωγός κατασκευάστηκε κι αν η Δ. Τσανάκα απέρριπτε την πρόταση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, θα χανόταν η ευκαιρία για την ύδρευση της Δ.Ε. Φιλίππων από τις πηγές Βοϊράνης.
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ Έκανε δεκτή τη δωρεά του ιδρύματος Λάτση και απέρριψε τη χορηγία του...