-Πριν ακόμα εφαρμοστεί στην πράξη, η αναδιάρθρωση των κατηγοριών που αποφάσισε ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αποδείχτηκε προβληματική. Αρκετά από τα σωματεία που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην κατηγορία Super League 2 αντιμετωπίζουν μεγάλη αδυναμία να ανταποκριθούν στις οικονομικές προϋποθέσεις που ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο. Δηλαδή, να συστήσουν Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (Π.Α.Ε.) με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 350.000 ευρώ και να καταθέσουν εγγυητική επιστολή, για την εξασφάλιση της συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα, ύψους 150.000 ευρώ. Είναι λίγα τα σωματεία, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, τα οποία πήραν την αδειοδότηση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.), από τα 36 συνολικά που μπορούν να συμμετάσχουν στην κατηγορία Super League 2. Δυστυχώς, σ’ αυτά που δεν πήραν την αδειοδότηση, είναι και η Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία Αθλητικός Όμιλος «Καβάλα» 1965, γιατί δεν κατέθεσε την εγγυητική επιστολή την περασμένη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021.

-Κατά την άποψη μας, η μετάβαση στο νέο μοντέλο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων των εθνικών κατηγοριών, πρέπει να γίνει ομαλά. Η δημιουργία μιας επαγγελματικής κατηγορίας «μαμούθ» με 36 σωματεία, της Super League 2, ενώ η Γ΄ εθνική κατηγορία είναι ερασιτεχνική και υποβαθμισμένη, δημιουργεί έντονη ανισότητα. Τα σωματεία είναι εξουθενωμένα οικονομικά, θα λέγαμε πως φυτοζωούν, από την μακροχρόνια ύφεση και την πανδημία, με ελάχιστα στηρίγματα καταφέρνουν να επιβιώσουν και να κρατήσουν ζωντανό τον ερασιτεχνικό και κατ’ επέκταση τον επαγγελματικό αθλητισμό.

-Κατά την άποψη μας, ο υφυπουργός αθλητισμού πρέπει να αναστείλει, τουλάχιστον για την περίοδο 2021-2022, την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Προτείνουμε να μην καταργηθεί η Football League, ώστε να συμμετάσχουν σ’ αυτή τα σωματεία που αδυνατούν να εκπληρώσουν τους όρους συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Super League 2. Έτσι, τα σωματεία αυτά, δεν θα βρεθούν ξαφνικά στην Γ΄ εθνική κατηγορία, ή ακόμα χειρότερα στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Η Football League να είναι ερασιτεχνική κατηγορία κι αναλόγως με τον αριθμό των σωματείων, να διεξαχθεί σε έναν, ή δύο ομίλους.

-Ο Α.Ο.Κ. και τα υπόλοιπα σωματεία, που δεν εξασφάλισαν την αδειοδότηση για την συμμετοχή στην Super League 2, θα έχουν την ευκαιρία να ανασυνταχθούν στην Football League και να διεκδικήσουν, με καλύτερες προϋποθέσεις, την άνοδο στην περίοδο 2021-2022. Επίσης, θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Super League 2, στην οποία θα αγωνιστούν τα σωματεία που πληρούν τους όρους, μαζί με τις β΄ ομάδες των Π.Α.Ε. της κατηγορίας Super League.

-Στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 στις 4 το απόγευμα, θεωρούμε πως πρέπει να συνταχθεί ένα τέτοιο ψήφισμα, το οποίο να αποσταλεί στους βουλευτές Καβάλας, τον υφυπουργό αθλητισμού και τον Καβαλιώτη πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), Θοδωρή Ζαγοράκη, για να παρέμβουν πολιτικά και θεσμικά, ώστε η Ε.Π.Ο. να αναλάβει την διοργάνωση των πρωταθλημάτων της Football League και της Γ΄ εθνικής κατηγορίας, για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο τουλάχιστον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ