• Δεν κατανοούμε γιατί είναι «εμβληματική δράση», η αποπομπή των εργολάβων που διαχειρίζονταν τους τομείς της καθαριότητας και της σίτισης στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Το ερώτημα προς τον απελθόντα διοικητή, Τάσο Καρασαββόγλου, εάν μετά τους εργολάβους, οι επισκέπτες δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι για τια υπηρεσίες αυτές. Δηλαδή, αν το νοσοκομείο έγινε πιο καθαρό και το φαγητό που προσφέρεται στους ασθενείς ποιοτικότερο. Τα γεύματα, πάντως, που μοιράζονται στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Καβάλας, στα οποία αναφέρθηκε ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου, τα παρέχει εργολάβος!
  • Η εξοικονόμηση χρημάτων, δεν είναι αυτοσκοπός κάποιου που διοικεί ένα δημόσιο Οργανισμό. Προέχει, κατά την άποψη μας, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τι να το κάνουμε, για παράδειγμα, αν ένα δημόσιο νοσοκομείο έχει τον πιο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τα καλύτερα εργαστήρια, που παρέχουν υψηλού επιπέδου εξετάσεις, αλλά είναι βρώμικο και δεν έχει καλής ποιότητας φαγητό.
  • Εάν οι εργολάβοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, καλώς η προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου Καβάλας διέκοψε τη συνεργασία μαζί τους. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι όλοι οι εργολάβοι είναι κακοί. Μπορούσε η διοίκηση να κάνει νέα συμφωνία με άλλους, που θα παρείχαν ανώτερες υπηρεσίες καθαριότητας και εστίασης.
  • Επέλεξε, ωστόσο, να υπογράψει ατομικές συμβάσεις με τους εργαζομένους στην καθαριότητα και στη σίτιση, αντικαθιστώντας τους εργολάβους! Ενώ ακολούθησε διαγωνιστική διαδικασία Α.Σ.Ε.Π. Πείτε μας, φίλτατε Τάσο Καρασαββόγλου, ποια προσόντα πρέπει να διαθέτουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στη σίτιση, για να προσληφθούν σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο μέσω Α.Σ.Ε.Π.;
  • Είπε, ακόμα, ο Τάσος Καρασαββόγλου, ότι στα 3,5 χρόνια που διοίκησε το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, το ίδρυμα «μεγάλωσε». Χρόνο με το χρόνο αυξανόταν ο αριθμός των εξετάσεων στα εξωτερικά και στα απογευματινά ιατρεία, οι επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), οι εισαγωγές στις Κλινικές και τα χειρουργεία.
  • Αυτή η εξέλιξη, πρέπει να προκαλεί προβληματισμό για τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα. Δεν είναι «καλός οιωνός» να μεγαλώνει ο «φόρτος εργασίας» στα δημόσια νοσοκομεία και παράλληλα να μειώνεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δείχνει πως δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός και στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος από την κεντρική διοίκηση του κράτους.
  • Ο ρόλος των νοσοκομείων δεν πρέπει να είναι συγκεντρωτικός, αλλά αυτός της παροχής δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Δεν είναι θετικό ότι αυξήθηκαν οι επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, οι εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία και οι εισαγωγές στις Κλινικές. Είναι δείγμα, πως ο τομέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι ανύπαρκτος! Διότι, αρκετά περιστατικά, τα περισσότερα πιστεύουμε, δεν θα χρειαζόταν να φτάσουν στο δημόσιο νοσοκομείο, εάν λειτουργούσαν σωστά οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία και οι άλλες δομές πρωτοβάθμιας φροντίαδας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ