OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Διαβάζοντας την δήλωση που έκανε ο Πάρης Παρασχούδης, πρόεδρος των ξενοδόχων της Θάσου, ότι: «Δεν είναι αρκετές οι λύσεις του τύπου πρόσληψης προσφύγων της δομής της Καβάλας», για να καλυφθεί η (μεγάλη) ανάγκη σε προσωπικό των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού, ομολογούμε πως προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα.

-Καταρχάς, οι αλλοδαποί που φιλοξενούνται στην δομή της Καβάλας είναι οικονομικοί μετανάστες. Ξεκάθαρα! Δεν πρόκειται για ανθρώπους που εγκατέλειψαν βίαια τις πατρίδες τους εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων. Στην δομή, για παράδειγμα, δεν φιλοξενούνται πολίτες από την Ουκρανία, στην οποία μαίνεται, ακόμα, πολεμική σύγκρουση. Οι ελάχιστοι Ουκρανοί που κατέφυγαν στην Καβάλα, απ’ όσο θυμόμαστε, φιλοξενήθηκαν στην Νέα Καρβάλη και στον ξενώνα του Δήμου Καβάλας που υπάρχει εκεί. Αλήθεια, γιατί οι οικογένειες αυτές δεν μεταφέρθηκαν στην δομή του Περιγιαλίου;

-Κλείνουμε την παρένθεση. Υποτίθεται, επίσης, ότι τα άτομα που φιλοξενούνται στην δομή της Καβάλας, δεν έχουν εξασφαλίσει την νόμιμη παραμονή τους στην χώρα. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά, δεν έχουν κάνει αίτηση για την χορήγηση ασύλου, αφού επιθυμούν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα ρωτήσουμε, εύλογα νομίζουμε, με ποια διαδικασία θα προσληφθούν αυτά τα άτομα, για να εργαστούν, ως εποχιακοί εργαζόμενοι, στις ξενοδοχειακές μονάδες της Θάσου; Και με ποια εργασιακά προσόντα θα εργαστούν στον συγκεκριμένο τομέα; Θα λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση με ταχύρρυθμο σεμινάριο, επιδοτούμενο, ή μη επιδοτούμενο; Για το διάστημα που θα εργαστούν στην ξενοδοχειακή μονάδα, δύο-τρεις μήνες, θα διαμένουν στην Θάσο, ή θα παραμένουν στην δομή της Καβάλας και θα μετακινούνται; Ασφαλώς θα αμειφθούν για την εργασία τους. Ποια θα είναι η αμοιβή αυτή, ποιος θα την καθορίσει, θα έχουν ασφάλιση; Επιτρέπεται πλην του επιδόματος που λαμβάνουν, για την διαμονή στην δομή φιλοξενίας, να λάβουν και αμοιβή για εργασία; Χωρίς να έχουν γίνει πολίτες της Ελλάδας, ή έστω να υπάγονται στην κατηγορία των αλλοδαπών εργατών, που έρχονται, κατόπιν ειδικής συμφωνίας μεταξύ κυβερνήσεων κρατών, για να εργαστούν σε εποχικές εργασίες.

-Θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και πρέπει να απασχολήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού), γιατί ήδη μετανάστες από την δομή της Καβάλας χρησιμοποιούνται σε γεωργικές εργασίες, αντί για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, στον κάμπο του Νέστου. Ποιος θα είναι υπόλογος, αν συμβεί ένα εργατικό ατύχημα σε άτομο της δομής φιλοξενίας μεταναστών;

-Κατά την άποψη μας, ο λόγος που παραμένει η δομή στην Καβάλα, είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των γεωργών, των ξενοδόχων και στο μέλλον κι άλλων επαγγελματιών, με φθηνό, ανασφάλιστο, αλλά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό. Δηλαδή, η δομή φιλοξενίας οικονομικών μεταναστών, τείνει να γίνει ένα «κέντρο ευρέσεως εργασίας», δίπλα στην Δ.ΥΠ.Α. Καβάλας! Δεν βρίσκουμε άλλον λόγο, για την διατήρηση της δομής αυτής και μάλιστα στην πόλη της Καβάλας. Κάτι που έχει βολέψει τους γειτονικούς Δήμους. Διότι, αφού η πλειοψηφία των φιλοξενούμενων στην δομή θέλει να πάει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να μεταφέρονται αμέσως στις χώρες εκείνες, όπου θα υπάρχουν δομές φιλοξενίας.

-Επειδή, όμως, οι χώρες που είναι προορισμοί των οικονομικών μεταναστών από την Ασία και την Αφρική, δεν θέλουν να έχουν δομές φιλοξενίας στο έδαφος τους, τον ρόλο αυτό ανέλαβε η Ελλάδα! Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή, χρηματοδοτεί την Ελλάδα, με χρήματα των ευρωπαίων και Ελλήνων πολιτών, για να συντηρούνται οι δομές στο ελληνικό έδαφος. Κι αυτό, οι πολιτικοί το χαρακτηρίζουν διαχείριση των μεταναστευτικών ροών!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ