-Ορθώς ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος, ενδιαφέρεται για τις καλύτερες συνθήκες στους χώρους απονομής της Δικαιοσύνης στον Νομό. Οι συνθήκες αυτές στην Θάσο και το Ειρηνοδικείο δεν είναι οι καλύτερες. «Θέλουμε ένα κτήριο που να πληροί τις προϋποθέσεις για να λειτουργεί αξιοπρεπώς ένα δικαστήριο, διότι εκεί που λειτουργεί τώρα, μόνο ντροπή και θλίψη προκαλεί», είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «Ένα διαμέρισμα εντελώς ακατάλληλο τόσο από άποψη υγιεινής, όσο και από θέμα ασφάλειας».

-Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου έδειξε ενδιαφέρον και για το παλιό δικαστικό μέγαρο (Πρωτοδικείο) Καβάλας, το οποίο εγκαταλείφθηκε μετά από την κατασκευή και λειτουργία του καινούργιου στην περιοχή της ιχθυόσκαλας. Πέρασε αρκετός καιρός, ωστόσο, που ο πρόεδρος και ο Δικηγορικός Σύλλογος ασχολήθηκαν με το «κουφάρι» της πόλης (σ.σ. ένα από τα αρκετά που είναι διάσπαρτα μέσα στον αστικό ιστό). Θέλουμε να ζητήσουμε από την διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για την διάσωση του ιστορικού κτηρίου, διότι ο Δήμος δεν φαίνεται να έχει προτεραιότητα το συγκεκριμένο ακίνητο. Η ΕΤ.Α.Δ., επίσης, που έχει το κτήριο στο «χαρτοφυλάκιο» της, δεν έχει επέμβει ούτε για να το διατηρεί καθαρό εσωτερικά και εξωτερικά. Τα σπασμένα τζάμια στα παράθυρα και οι σοβάδες που πέφτουν, επίσης, δημιουργούν επικινδυνότητα για τους πεζούς. Προς το παρόν δεν σημειώθηκε τραυματισμός, ή υλική ζημιά στα αυτοκίνητα που σταθμεύουν στον χώρο μπροστά από την (κεντρική) είσοδο του κτηρίου.

-Τον Μάρτιο του 2024, ο πρώην δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, ο τέως περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ανδρέας Καραγιώργης και ο συμπολίτης Γιώργος Τσακίρης, κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου, στην Εισαγγελία πρωτοδικών Καβάλας, για την άθλια κατάσταση των κτηρίων του παλιού Πρωτοδικείου και της παλιάς Μεραρχίας (επί της οδού ποιητή Κωνσταντινίδη). «Η ενέργεια που κάναμε ήταν καθαρά συμβολική. Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί γρήγορα η ποινική δικαιοσύνη να επιληφθεί, παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι ίσως έτσι κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος. Τελικά, ούτε η ποινική δικαιοσύνη επιλήφθηκε, ούτε κινητοποιήθηκαν οι υπεύθυνοι. Έξι μήνες μετά, το παλιό Πρωτοδικείο, όπως και η παλιά Μεραρχία, επιβαρύνθηκαν από την εγκατάλειψη.

-Αναρωτιόμαστε εάν μπορεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας να προσφύγει κατά της ΕΤ.Α.Δ., για να συντηρήσει, καταρχάς, το κτήριο. Και σε επόμενη φάση, να βρει τρόπο για την αξιοποίηση του. Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και την θέση ότι το κτήριο αυτό πρέπει να περιέλθει στον Δήμο. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης στην αγορά Αγίου Νικολάου και στην οδό Κουντουριώτου, θα είναι εγκληματικό να παραμένει ερείπιο το παλιό δικαστικό μέγαρο. Θα είναι μεγάλη ντροπή για την πόλη, τους τοπικούς άρχοντες και τους κατοίκους.

-Πέρασε πάνω από μία δεκαετία που εγκαταλείφθηκε το κτήριο. Είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα της ανοχής. Πρέπει η τοπική κοινωνία να σκληρύνει την στάση της απέναντι στην ΕΤ.Α.Δ., που εξακολουθεί να «σφυρίζει αδιάφορα» όσο δεν πιέζεται με κάποιο τρόπο, είτε πολιτικό, είτε νομικό. Ο Δήμος, από την πλευρά του, πρέπει να κάνει μία σοβαρή πρόταση όχι για την ενοικίαση, αλλά για να αγοράσει το ακίνητο. Εάν δεν υπάρχουν χρήματα, προτείνουμε την ανταλλαγή με δημοτικό ακίνητο της ίδιας αξίας. Για παράδειγμα, ο Δήμος Καβάλας αγόρασε τις καπναποθήκες στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου, τις οποίες δεν αξιοποίησε ακόμα. Θα μπορούσε να ανταλλάξει τις καπναποθήκες αυτές, που δεν έχουν μεγαλύτερη ιστορική σημασία, με το παλιό δικαστικό μέγαρο. Κι αφού αποκτήσει το παλιό δικαστικό μέγαρο, να ζητήσει την οικονομική συνδρομή του Υπουργείου πολιτισμού, για την ανακαίνιση και επανάχρηση του εμβληματικού κτηρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ