Με στόχο να «συνδεθεί» η έρευνα που παράγεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την αγορά και την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, με σκοπό την αντιμετώπιση της ανεργίας και της «διαρροής εγκεφάλων» στο εξωτερικό (brain drain), το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) δημιούργησε την θερμοκοιτίδα στήριξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας με την ονομασία «ΘΕΚΛΑ». Μάλιστα, το ΔΙ.ΠΑ.Ε. προσκαλεί όσους ενδιαφερόμενους έχουν ιδέες, οι οποίες μπορούν να γίνουν προϊόντα (υπηρεσίες, μέθοδοι, κ.λπ.), είτε ατομικά, είτε ομαδικά, να υποβάλλουν συμμετοχή ακολουθώντας τον σύνδεσμο στην ιστοσελίδα: www.thekla-project.eu έως και τις 20 Δεκεμβρίου 2023.

Η θερμοκοιτίδα έχει έδρα στον πανεπιστημιακό κόμβο της Καβάλας και: α) παρέχει χώρο για την εγκατάσταση των ενδιαφερομένων, β) δίνει την δυνατότητα χρήσης του επιστημονικού εξοπλισμού που αποκτήθηκε μέσω της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, γ) προσφέρει mentoring (καθοδήγηση) και άλλες δράσεις εξωστρέφειας, ώστε τα προϊόντα να τύχουν χρηματοδότησης. Στην θερμοκοιτίδα «ΘΕΚΛΑ», επίσης, έμφαση δίδεται στην λιτή επιχειρηματική εκκίνηση, που ευνοεί την πραγματική σύνδεση της ιδέας-προϊόντος με την αγορά (product-market fit) σε άμεσο χρόνο.

Η δομή kick iT του Επιμελητηρίου Καβάλας

Η στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, είναι στόχος και του Επιμελητηρίου Καβάλας, το οποίο δημιούργησε την δομή Kick iT. Η δομή έχει σκοπό την ενίσχυση καινοτόμων εγχειρημάτων σε τέσσερις θεμελιώδεις πυλώνες της ελληνικής οικονομίας: την (αυτο)απασχόληση, την έρευνα, την καινοτομία και την δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο «Κ.Τ.» ρώτησε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μάρκο Δέμπα, εάν μπορούν οι δύο δομές, του Επιμελητηρίου και του ΔΙ.ΠΑ.Ε., να «συνυπάρξουν» και, κυρίως, να συνεργαστούν. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου, είναι θετική σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα της νεοφυούς, από οποιονδήποτε φορέα. Ο Μ. Δέμπας δήλωσε πως προσβλέπει στην συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, στην προσπάθεια να τονωθεί η τοπική επιχειρηματικότητα. Θεωρεί ότι, μία «σύμπραξη» των δομών νεοφυούς επιχειρηματικότητας (θερμοκοιτίδων) του Επιμελητηρίου και του ΔΙ.ΠΑ.Ε., είναι απαραίτητη και θεμιτή. Το επόμενο διάστημα θα γίνει επαφή με την διοίκηση του ΔΙ.ΠΑ.Ε., για να συζητηθεί το ζήτημα αυτό. Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός, για το σχέδιο της κυβέρνησης να μεταφερθούν τμήματα του ΔΙ.ΠΑ.Ε., τα οποία λειτουργούν στους πανεπιστημιακούς κόμβους της Καβάλας και της Δράμας, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο, αναλόγως θα κινηθεί, ή όχι, η διοίκηση του Επιμελητηρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ