Για δύο ημέρες (Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Ιουλίου 2017) πενήντα, περίπου, νέοι και νέες, από την Καβάλα και άλλες περιοχές της Ελλάδας, άφησαν το διαδίκτυο (chat) και την επικοινωνία μέσω του “τοίχου” τους στο facebook, ή των μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα (sms) και έκαναν κάτι σπάνιο στην εποχή μας. Συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Καβάλας, χωρίστηκαν σε επιτροπές και συζήτησαν για ζητήματα που απασχολούν τον τόπο τους. Παράλληλα, διασκέδασαν όλοι και όλες μαζί, όπως κάνουν οι υπόλοιποι συνομίληκοι τους.

Με τη διεξαγωγή της συνεδρίασης της ολομέλειας, την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου με τίτλο: “Διάλογος”, που περιλάμβανε την προσομοίωση της λειτουργίας ενός δημοτικού συμβουλίου. Πρόκειται για την υλοποίηση της ιδέας τριών Καβαλιωτών φοιτητών, που σπουδάζουν εκτός Καβάλας, η οποία “αγκαλιάστηκε” αμέσως από την τοπική δημοτική αρχή. Μπορεί η συνεδρίαση να άρχισε στις 9:30 το πρωί και να τελείωσε στις 3 μετά το μεσημέρι, ωστόσο ήταν μία “γεμάτη” διαδικασία, ιδιαίτερα εποικοδομητική και άψογα συντονισμένη από τον πρεδρεύοντα. Ακόμα και οι ελάχιστες στιγμές “έντασης” (σ.σ. καμία σχέση με τις πραγματικές συνεδριάσεις) είχαν το δικό τους “χαριτωμένο χρώμα”, που πήγαζε από την αθωωότητα της ψυχής και του χαρακτήρα των νέων ανθρώπων.

Η ολομέλεια, ουσιαστικά, ψήφισε τις προτάσεις (τροπολογίες) που συζητήθηκαν στις δύο επιτροπές, την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης, την προηγούμενη ημέρα. Δηλαδή, η βασική δουλειά έγινε στις δύο επιτροπές και στην ολομέλεια δόθηκε ο λόγος στον δήμαρχο, στον αντιδήμαρχο, στους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας και στους δημοτικούς συμβούλους, για να τοποθετηθούν επί των προτάσεων, ή για να ζητήσουν διευκρινήσεις.

Τα τρία θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν: την ελάφρυνση, ή την απαλλαγή, των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας από τα δημοτικά τέλη, την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη δημιουργία “τουριστικής ταυτότητας” (city branding) της Καβάλας και την αξιοποίηση των παλιών καπναποθηκών. Τα ψηφίσματα της συνεδρίασης θα διαβιβαστούν στο πραγματικό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας.

Η άποψη μας είναι, ότι το εγχείρημα αυτό πρέπει να επαναληφθεί και, γιατί όχι, να καθιερωθεί. Είμαστε βέβαιοι, ότι την επόμενη χρονιά, που δεν θα υπάρχει η απειρία της διαδικασίας, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο. Όμως, ακόμα κι αν δεν συνεχιστεί, η φετινή εμπειρία της συμμετοχής, νομίζουμε πως θα μείνει αξέχαστη στους νέους και στις νέες.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, το υψηλό ποσοστό συμμετοχής νέων γυναικών στις συνεδριάσεις, κάτι που σχολίασε θετικά η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, η οποία προέτρεψε τις γυναίκες να ασχοληθούν με τα κοινά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δική της περίπτωση. “Δεν έβαλα στόχο στη ζωή μου να γίνω δήμαρχος. Η “φλόγα” που είχα μέσα μου, για να προσφέρω στον τόπο που αγαπώ και η εμπειρία που αποκόμισα ως δημοτική σύμβουλος, με ώθησαν να βάλω υποψηφιότητα. Και τα κατάφερα”, είπε, στο διάλλειμμα της συνεδρίασης της ολομέλειας για τις βραβεύσεις και πρόσθεσε: “Χαίρομαι που βλέπω τους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν σε τέτοιες διαδικασίες. Μακάρι να ασχοληθούν περισσότεροι και πιο ενεργά. Πρέπει να καταλάβετε, ότι πρέπει να πάρετε το μέλλον στα χέρια σας. Να αγωνιστείτε, για να “σηκώσουμε” ψηλά και πάλι την πατρίδα μας. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Κι εσείς τα έχετε. Ζήλεψα τον τρόπο που συζητάτε για τα προβλήματα και το πνεύμα συναίνεσης στις αποφάσεις σας. Στο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να λειτουργούμε, με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου και των δημοτών”.

Ο επικεφαλής της μείζονος παράταξης της μειοψηφίας, Κωστής Σιμιτσής, προέτρεψε τους νέους και τις νέες να τολμούν, να ρισκάρουν και να διατηρούν την αισιοδοξία τους. “Η συνεδρίαση της ολομέλειας δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή αυτής της ωραίας προσπάθειας, η οποία εύχομαι να γίνει θεσμός”, συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος, επίσης, εξέφρασε την ευχή, το συνέδριο να αποτελέσει μία χρήσιμη εμπειρία για τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες και σημείωσε ότι στην πραγματικότητα η κατάσταση δεν είναι ρόδινη. “Υπάρχουν κάποιοι που έχουν άλλα κίνητρα, γι’ αυτό, αρκετές φορές, οι συνεδριάσεις μας “ξεφεύγουν” από τα χρονικά όρια και σημειώνονται συγκρούσεις”, σχολίασε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ