Σε μερικούς μήνες, ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων στο Εσκί Καπού θα αποτελέσει παρελθόν. Ήδη, όπως ανέφερε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης 31 Μαΐου 2016, άρχισε η διαδικασία, υπό την εποτεία της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με ευθύνη μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, η μεταστέγαση των οικογενειών προσφύγων σε διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, ενώ κάποιοι άλλοι πρόσφυγες έχουν βρει στέγη στην Καβάλα. Ο αριθμός αυτών που παραμένουν στον καταυλισμό έχει μειωθεί κάτω από τους διακόσιους και γίνεται προσπάθεια να τακτοποιηθούν στεγαστικά έως το τέλος Ιουλίου.
Έως τότε, όμως, η δήμαρχος Καβάλας θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη των τοπικών φορέων, στην οποία θα κατατεθούν προτάσεις για την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε ένα πιο κατάλληλο και στεγασμένο χώρο. «Ο Δήμος Καβάλας είχε προτείνει αρχικά τρεις χώρους, εκ των οποίων οι δύο ήταν εξαιρετικοί, αλλά την επιλογή του Εσκί Καπού έκανε το κεντρικό συντονιστικό όργανο. Το μόνο που τους ενδιέφερε στην επιλογή, ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου», είπε η δήμαρχος, απαντώντας στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, των δημοτικών συμβούλων και της εκπροσώπου της κίνησης πολιτών για την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Εσκί Καπού, που μετέφερε το σχετικό αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο. Η Δ. Τσανάκα ανέφερε, ακόμα, ότι η πλειοψηφία των προσφύγων που εγκλωβίστηκαν στην Καβάλα, επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, μία μικρότερη μερίδα θέλει να επιστρέψει στις πατρίδες της και ελάχιστοι να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Στις τοποθετήσεις τους, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι ο χώρος στο Εσκί Καπού είναι ακατάλληλος και ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να σηκώσουν το δυσβάσταχτο βάρος της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
Ο Κωστής Σιμιτσής, επίσης, τόνισε ότι ήρθε η ώρα της υπέρβασης και πρότεινε να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία της κοινωνικής πρόνοιας. Στην Καβάλα, πρόσθεσε, υπάρχουν τουλάχιστον 99 σπίτια, τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση οικογενειών προσφύγων, αλλά και άστεγων συμπολιτών. Η Δ. Τσανάκα απάντησε ότι η περιουσία αυτή ήταν ένα καλά «κρυμμένο μυστικό» και ότι ο Δήμος Καβάλας θα διεκδικήσει τα σπίτια αυτά, προκειμένου να στεγάσει σ’ αυτά τους Καβαλιώτες και τις Καβαλιώτισσες, που θα χάσουν τις κατοικίες τους, από το επερχόμενο «τσουνάμι» των «κόκκινων δανείων»! Ο Μάκης Παπαδόπουλος ζήτησε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας, να φέρει μία λίστα χώρων κατάλληλων για την μετεγκατάσταση των προσφύγων και το δημοτικό συμβούλιο να επιλέξει τον καταλληλότερο.
Ο Βαγγέλης Παππάς είπε ότι υπάρχουν χώροι τους οποίους μπορεί να υποδείξει ο Δήμος Καβάλας, αλλά το κράτος πρέπει να σταματήσει να «σφυρίζει αδιάφορα» στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Ο Άρης Βέρρος τόνισε, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να δώσει λύσει στο πρόβλημα, αλλά μπορεί να ασκήσει πίεση στην κεντρική διοίκηση. Και ο Παρασκευάς Αγανικόλας, πρότεινε να βρεθεί ένας καταλληλότερος χώρος κοντά και όχι μέσα στον αστικό ιστό. Τέλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Γραμμένος, διάβασε την επιστολή με την τοποθέτηση του Χρήστου Ποτόλια επί του συγκεκριμένου ζητήματος, ο οποίος κάλεσε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, να καταδικάσει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία, που είναι η «ρίζα του προβλήματος».