Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, θα ικανοποιήσει ένα αίτημα που οι εκπαιδευτικοί φορείς της Καβάλας είχαν για χρόνια: την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων στην πόλη και την περαιτέρω εκπαιδευτική και ερευνητική ανάπτυξη των σχολών και, κατ’ επέκταση, της περιοχής. Η Καβάλα θα βγει κερδισμένη από αυτή τη διαδικασία, την οποία καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν προσπάθησε να φέρει εις πέρας, οργανωμένα και ουσιαστικά.
Μάλιστα, έγινε με το σωστό τρόπο, με τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση, με διαβούλευση που κράτησε ένα χρόνο, εξετάζοντας όλα τα επιμέρους στοιχεία και έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την κάλυψη ακαδημαϊκών κριτηρίων.
Για τους λόγους αυτούς, θεωρώ τουλάχιστον κακεντρεχή τα σχόλια του αρχηγού της Ν.Δ. και τοπικών παραγόντων, οι οποίοι κάνουν λόγο για κατάργηση των αγγλόφωνων μαθημάτων (φαίνεται πως δεν έχουν διαβάσει ούτε τα βασικά) και, κυρίως, για ενσωμάτωση τμημάτων Τ.Ε.Ι. χωρίς αξιολόγηση!
Για την τελευταία κατηγορία, παραθέτω την αρχή της ανακοίνωσης των τριών πρυτάνεων των Τ.Ε.Ι. (ανάμεσα τους και ο πρύτανης του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Μπαντέκας): Τα τρία Τ.Ε.Ι. (Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας) έχουν αξιολογηθεί από επιτροπές εξωτερικών αξιολογητών, ακριβώς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τα Πανεπιστήμια, με τις ίδιες διαδικασίες που έθεσε η ΑΔΙΠ και έχουν όλα λάβει πολύ καλές αξιολογήσεις (positive evaluation), όπως και τα Πανεπιστήμια Πατρών, Θράκης, Ιωαννίνων, το Ε.Μ.Π., κ.ά.
Τέλος, για τους τρομολάγνους, να θυμίσω ότι το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο στηρίχθηκε στις εκθέσεις βιωσιμότητας και σκοπιμότητας τις οποίες υπέβαλλαν τα ίδια τα ιδρύματα. Ας αφήσει, λοιπόν, η Ν.Δ. τον ξαφνικό της καημό για τη δημόσια Παιδεία, γιατί όχι απλά δεν πείθει κανένα, αλλά επιπλέον εκτίθεται. Η Καβάλα και η ευρύτερη περιοχή, θα καταφέρουν αυτό που δεν κατάφεραν όλα τα προηγούμενα χρόνια: να έχουν πανεπιστημιακά τμήματα, υψηλού επιπέδου, παίρνοντας τη σκυτάλη από την εξαιρετική δουλειά που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στο Τ.Ε.Ι. της περιοχής.
Όσοι/ες, με διάφορες προφάσεις εκφράζουν διαφωνίες, ας πάρουν, επιτέλους, ξεκάθαρη θέση. Είναι υπέρ, ή κατά της ίδρυσης πανεπιστημιακών σχολών στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή;