-Ο Κώστας Τσάκαλος, αντιδήμαρχος καθαριότητας Δήμου Παγγαίου, προσπάθησε να ανασκευάσει αυτό που είπε στην συνάντηση των εκπροσώπων των Δήμων Καβάλας, Παγγαίου, Νέστου, Θάσου, Δράμας, Δοξάτου, για το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Στην συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο Καβάλας, ανέφερε πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί και η ευθανασία, όπως ορίζει ο νόμος, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, εξήγησε ότι δεν μπορεί η διοίκηση ενός Δήμου να μην παρέμβει, όταν ένα αδέσποτο ζώο εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά επανειλημμένα. Σε αυτή την περίπτωση, με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, στην οποία συμμετέχει και κτηνίατρος, πρέπει να εξετάζεται και η ευθανασία του ζώου.

-Λυπούμαστε αλλά, ο αντιδήμαρχος δεν είπε αυτό κατά την συνάντηση στο Δημαρχείο Καβάλας. Μάλιστα, χρησιμοποίησε τον πληθυντικό, λέγοντας ότι πρέπει να γίνονται και ευθανασίες αδέσποτων ζώων. Πράγματι, ο νόμος 4830 του 2021 αναφέρει σε μία παράγραφο το εξής: «Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση, ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς, ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος, ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στην ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία, ύστερα από γνώμη της επιτροπής».

-Καταρχάς, εμείς διαφωνούμε με την ευθανασία στα επικίνδυνα-επιθετικά ζώα. Η επιθετικότητα δεν σημαίνει πως το ζώο είναι άρρωστο. Ο Δήμος πρέπει να περισυλλέξει το ζώο με την επιθετική συμπεριφορά και να τοποθετήσει στο δημοτικό καταφύγιο χωριστά από τα άλλα ζώα. Έτσι, θα το παρακολουθήσουν ο κτηνίατρος και κάποιος ειδικός στην εκπαίδευση σκύλων. Στο διάστημα της παρακολούθησης, μπορεί το ζώο να πάψει να έχει επιθετική συμπεριφορά. Αν δεν αλλάξει συμπεριφορά, είναι προτιμότερο να παραμείνει στο καταφύγιο, που είναι προστατευμένο περιβάλλον, παρά να επανατοποθετηθεί στο «φυσικό» χώρο του και ακόμα χειρότερα από το να θανατωθεί. Στο καταφύγιο δεν μπορεί να επιτεθεί σε άλλο ζώο και σε άνθρωπο.

-Από κει και πέρα, γιατί ο Κ. Τσάκαλος μίλησε για μία (πολύ) ειδική περίπτωση και πρότεινε να γίνονται ευθανασίες αδέσποτων ζώων; Σε έναν πληθυσμό εκατό ζώων, για παράδειγμα, πόσα θα εμφανίσουν επιθετικότητα; Για δύο, τρεις, πέντε περιπτώσεις, η ευθανασία θα λύσει το πρόβλημα; Φοβούμαστε ότι, με το πρόσχημα της επιθετικής συμπεριφοράς, μερικοί αντιδήμαρχοι, που έχουν αρμοδιότητα την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, θα εκμεταλλευτούν το γράμμα του νόμου και θα δράσουν ανεξέλεγκτα θανατώνοντας κάθε ανυπεράσπιστο ζώο, το οποίο δεν θα έχει φιλική συμπεριφορά προς τα άλλα ζώα και τον άνθρωπο. Αλλά, ποιος είπε ότι, είναι φυσιολογικό τα αδέσποτα ζώα να δείχνουν φιλική συμπεριφορά; Στο ζώο υπάρχει το ένστικτο της επιβίωσης. Κι όταν αισθανθεί ότι απειλείται, μπορεί να γίνει και επιθετικό.

-Επίσης, έχουμε σοβαρή επιφύλαξη για τον ρόλο της επιτροπής που λαμβάνει αποφάσεις για τα αδέσποτα ζώα. Κάποιοι αντιδήμαρχοι, δεν λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις της επιτροπής, ή απαξιώνουν την λειτουργία τους. Εάν ζητήσει ο αντιδήμαρχος να γίνει ευθανασία σε ένα ζώο, η εντολή του θα πραγματοποιηθεί! Έχοντας, μάλιστα, την νομική κάλυψη! Σε ποιο δικαστήριο θα καταδικαστεί ο αντιδήμαρχος που έκανε ευθανασία σε αδέσποτο ζώο, επειδή αυτό είχε «επιθετική» συμπεριφορά; Ούτε ο κτηνίατρος θα αντικρούσει την πράξη του αντιδημάρχου. Σε τελική ανάλυση, τα αδέσποτα ζώα δεν είναι «δολοφόνοι», που πρέπει να θανατώνονται αν επιτεθούν σε άλλο ζώο, ή άνθρωπο. Η αρμοδιότητα του Δήμου, είναι να περισυλλέξει το «επιθετικό» ζώο και να το απομακρύνει από τα άλλα ζώα και τους ανθρώπους. Έως εκεί. Η αναφορά του Κ. Τσάκαλου στις ευθανασίες, κατά την άποψη μας, είχε «πονηρό» σκοπό. Επειδή οι Δήμοι δεν έχουν πολλές θέσεις στα καταφύγια και χρήματα για να φροντίζουν τα ζώα, είναι μία λύση η ευθανασία των δήθεν επικίνδυνων ζώων. Απλά, απαράδεκτο σκεπτικό!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ