-Από την μία πλευρά, ο Makis θεωρεί «σημαντικό κίνητρο» την επιδότηση του 20%, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την αντικατάσταση του δημοτικού οδοφωτισμού του Δήμου Καβάλας. Και από την άλλη, δηλώνει πως το ποσοστό της επιδότησης πρέπει να ενισχυθεί και να φτάσει στο 40%, ή και στο 50%.

-Αν ο προϋπολογισμός, για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων με λαμπτήρες τύπου led, είναι 2 εκατομμύρια ευρώ, ο Δήμος Καβάλας θα λάβει επιδότηση 400.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό, των 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, που θα το βρει, Makis καρντάσι, ο Δήμος Καβάλας;

-«Εφόσον χρειαστεί, ο Δήμος μπορεί να διαθέσει και δικά του κεφάλαια, ή ακόμα να προχωρήσει σε δανεισμό, για να καλύψει τα όποια κενά», δήλωσε ο Makis. Αν είχε ο Δήμος Καβάλας 1,6 εκ. ευρώ, δεν χρειάζεται να μπει στο (επιδοτούμενο) πρόγραμμα για να αλλάξει τους λαμπτήρες των φωτιστικών στους δρόμους. Αν, επίσης, χρειάζεται να πάρει δάνειο, για να καλύψει την «ίδια συμμετοχή» στο έργο, γιατί να κάνει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα; Αντί για 1,6, θα πάρει 2 εκατομμύρια ευρώ δάνειο.

-Από την άλλη πλευρά, θα δαπανήσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ και θέλει να κάνει «απόσβεση» της δαπάνης, από την εξοικονόμηση της ενέργειας στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Αν δίνει τα χρήματα αυτά στον εργολάβο που θα αντικαταστήσει τους λαμπτήρες, όπως προτείνει ο Makis (ο ανάδοχος θα αντικαταστήσει άμεσα τα πιο ενεργοβόρα φωτιστικά και θα αποπληρωθεί με δόσεις, από την εξοικονόμηση ενέργειας), πως θα αποσβέσει την δαπάνη των 2 εκατομμυρίων ευρώ; Εκτός αν, η δημοτική Αρχή αυξήσει τα δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών δημοτών, για να κάνει την απόσβεση του έργου. Δεν μας τα λέει καλά, νομίζω, το καρντάσι ο Makis.

Υ.Γ. Είναι προφανές ότι, με την χαμηλή επιδότηση (20%), η κεντρική διοίκηση «σπρώχνει» τους Δήμους, για να κάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, είτε στην λύση του δανεισμού, είτε στις Σ.Ε.Α. (Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης) με ιδιώτες. Αλλιώς, θα επιδοτούσε με 100% το έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το ποσοστό της επιδότησης, επομένως, είναι σημαντικό αντικίνητρο!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ