Το 2022 τελειώνει, αλλά οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο του Δήμου Παγγαίου δεν δόθηκαν!

0

Ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, πληροφορήθηκε από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, ότι υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.), με την οποία θα δοθεί η ενίσχυση, τις προσεχείς ημέρες, ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ και θα καλύπτει σε ποσοστό 40% την αύξηση του συνολικού κόστους στην τιμή αγοράς των λιπασμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα, ή νομικές οντότητες, γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη την χώρα. Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο ανέρχεται σε ποσοστό 10,95% των παραστατικών για την αγορά λιπασμάτων που έγιναν το χρονικό διάστημα από 1 Οκτωβρίου 2021 έως και 30 Σεπτεμβρίου 2022. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει κάθε δικαιούχος, δεν θα υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ, η δε ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου, ή τρίτων.

Επίσης, ο υπουργός πληροφόρησε τον βουλευτή Καβάλας, ότι ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις κτηνοτρόφων που αφορούν στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση όσων πλήττονται από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Η ενίσχυση δίνεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022 και συγκεκριμένα από τις δράσεις: Υπομέτρο 1-Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας και Υπομέτρο 2-Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εντατικής αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας. Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης-πληρωμής πραγματοποιείται το διάστημα από 19 έως και 29 Δεκεμβρίου 2022, η δε δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 89.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τα ζητήματα της Π.Ε. Καβάλας, ο Γιάννης Πασχαλίδης αναφέρθηκε στις εκτεταμένες ζημιές από την σφοδρή χαλαζόπτωση του περασμένου Ιουνίου στον Δήμο Παγγαίου και στην καταστροφή που προκλήθηκε στο φυτικό κεφάλαιο (σταφύλια, ελιές, αμύγδαλα). Ένα ακόμα ζήτημα που έθιξε, ήταν το πρόβλημα των αδιάθετων σταφυλιών, που δυστυχώς έμειναν στα αμπέλια και δεν πωλήθηκαν, όπως και το πρόβλημα των σπαραγγιών του Δήμου Νέστου. Θέμα συζήτησης αποτέλεσε και η αποζημίωση λόγω covid-19 των αμπελοκαλλιεργητών μέσω de minimis.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε τα εξής: «Θερμές ευχαριστίες προς τον υπουργό για την συνάντηση, στην οποία τέθηκαν σημαντικά ζητήματα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επιδότηση των λιπασμάτων, είναι πράγματι ανακουφιστική. Η προσπάθεια στήριξης του αγροτικού κόσμου συνεχίζεται με κάθε δυνατό τρόπο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ