Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία «μυστική μάστιγα», η οποία έχει δυσανάλογα μεγάλη διάσταση, σε σχέση με τη δημοσιότητα και κυρίως, την καταγγελία των περιστατικών. Αναφερόμαστε στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και γενικότερα ανήλικων ατόμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα πέντε αγόρια, θα κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και των θυμάτων, ο Οργανισμός «Το χαμόγελο του παιδιού» διεξάγει μία εκστρατεία στην Ελλάδα, για την οποία μίλησε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης στην Καβάλα η ψυχολόγος, Ματίνα Γαβρίλογλου. Συγκεκριμένα, το έτος 2017 έγιναν εννέα συναντήσεις εργασίας σε ισάριθμες πόλεις, προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδραστικές δράσεις σε σχολεία και φορείς με σκοπό την πρόληψη. «Στόχος μας είναι να αφυπνίσουμε τον κόσμο. Να σπάσουμε τη σιωπή», δήλωσε ο Μ. Γαβρίλογλου στην παρουσίαση που έγινε στο κέντρο υποστήριξης του Οργανισμού που εδρεύει στην Καβάλα και καλύπτει όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
«Το χαμόγελο του παιδιού», πρόσθεσε, δέχεται δεκάδες καταγγελίες, ανώνυμες και επώνυμες, στην εθνική τηλεφωνική γραμμή S.O.S. 1056, ωστόσο ελάχιστες από αυτές αφορούν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Το 2017, για παράδειγμα, μόλις το 0,5% των καταγγελιών αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων ατόμων. «Το γεγονός αυτό, μας προβληματίζει και μας ανησυχεί. Γιατί υπάρχουν πολλά περισσότερα περιστατικά τα οποία παραμένουν μυστικά», σημείωσε η ψυχολόγος του Οργανισμού. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης και στο φόβο των θυμάτων και των πολιτών, να προχωρήσουν στην καταγγελία της σεξουαλικής κακοποίησης. Η Μ. Γαβρίλογλου κάλεσε οποιονδήποτε έχει υποστεί, ή γνωρίζει περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, να μη διστάσει να ζητήσει βοήθεια από «Το χαμόγελο του παιδιού». Στο πρώτο δεκάμηνο του 2018, ανέφερε, ο Οργανισμός πραγματοποίησε επιτόπια παρέμβαση για 178 παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο.
«Το χαμόγελο του παιδιού» παρέχει επιστημονική και νομική στήριξη των θυμάτων κακοποίησης, καθώς και ασφαλή διαμονή στις έντεκα κατοικίες που λειτουργεί στην Ελλάδα. Επίσης, προσφέρει ψυχοκοινωνική αποκατάσταση στο «Σπίτι του παιδιού» στην Αθήνα, το οποίο παρείχε θεραπευτικές υπηρεσίες σε 255 παιδιά το πρώτο δεκάμηνο του 2018.
Καταλήγοντας, η Μ. Γαβρίλογλου παρουσίασε το «πακέτο» προτάσεων του Οργανισμού, που διαμορφώθηκαν στην πανελλαδική διαβούλευση το 2017 και επεσήμανε ότι η εκστρατεία συνεχίζεται.