• Θεωρούμε ότι σε ένα δημοσίευμα, ο τίτλος πρέπει να αναφέρεται στο περιεχόμενο του κειμένου. Βλέποντας σε τοπική εφημερίδα τον (πηχυαίο) τίτλο: «Το Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. πάει σούμπιτο στη Θεσσαλονίκη!» και τον υπέρτιτλο: «Τελειωμένη υπόθεση για τον Γαβρόγλου», ειλικρινά ανησυχήσαμε. Διαβάζοντας, ωστόσο, τη δήλωση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, την οποία μετέφερε η εφημερίδα, δεν βγάλαμε το συμπέρασμα που τονίζει ο τίτλος του δημοσιεύματος!
  • Ο υπουργός δήλωσε ότι: «Η πρώτη μας προτεραιότητα, είναι να ενθαρρύνουμε συνέργειες ανάμεσα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο (Θεσσαλονίκης, τις Σέρρες και την Καβάλα. Νομίζουμε ότι μπορούν να δημιουργηθούν πολύ πρωτοποριακά, οργανωτικά και εκπαιδευτικά, σχήματα» και συμπλήρωσε: «Δεν πρέπει να πιέζουμε για λύσεις, αν αυτές δεν ωριμάσουν από τις συζητήσεις και στις ομάδες εργασίας και προφανώς με τις αντίστοιχες (ακαδημαϊκές) κοινότητες».
  • Από την παραπάνω δήλωση, είναι κάποιος που συμπεραίνει ότι πρόκειται για «τελειωμένη υπόθεση» και ότι το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης «πάει σούμπιτο στη Θεσσαλονίκη»; Αυτό που καταλάβαμε εμείς είναι ότι, η οποιαδήποτε «συνέργεια» μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα αποφασιστεί από τις ακαδημαϊκές κοινότητες και την πρόταση που θα καταθέσουν στο Υπουργείο Παιδείας.
  • Μπορεί ο υπουργός να έχει την επιθυμία, αλλά πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους τα ιδρύματα, για να προχωρήσει μία «συνέργεια». Κι αυτό, πιστέψτε μας, δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία. Γι’ αυτό και γίνεται η διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων των ιδρυμάτων, ώστε να ξεπεραστούν τα τεχνικά ζητήματα και τα άλλα προβλήματα μιας συνεργασίας.
  • Απ’ όσο γνωρίζουμε, η πρόταση να συμμετέχει το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε μία «συνέργεια» με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Σερρών και Δυτικής Μακεδονίας, για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Κεντρικής Μακεδονίας, δεν ενθουσιάζει τη διοίκηση του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ., η οποία «προσανατολίζεται» προς τη συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αφού τα δύο ιδρύματα υπάγονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
  • Επομένως, δεν αντιλαμβανόμαστε το πνεύμα και, κυρίως, τον στόχο του τίτλου του δημοσιεύματος. Κατά την άποψη μας, μόνο κακό κάνει στη διαδικασία που βρίσκεται, ακόμα, σε εξέλιξη. Ας αφήσουμε τις ακαδημαϊκές κοινότητες να συζητήσουν και να καταλήξουν σε κάποιο μοντέλο συνεργασίας, ή να διαφωνήσουν και να σταματήσουν. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να σεβαστεί τις προτάσεις των ιδρυμάτων και να μη προχωρήσει, αυθαίρετα, στην ίδρυση νέων ανωτάτων ιδρυμάτων μαμούθ, τα οποία δεν θα είναι βιώσιμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ