-Η αρχή έγινε, ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Αναφερόμαστε στην παραχώρηση της αποθήκης του Τελωνείου στο λιμάνι «απόστολος Παύλος», για την φιλοξενία εκδηλώσεων κυρίως πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως η έκθεση φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή φωτογράφων από την Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες. Η αποθήκη πρέπει να αξιοποιηθεί και να συνδέσει το λιμάνι με την πόλη της Καβάλας. Μπορεί, μάλιστα, να γίνει «αναπόσπαστο κομμάτι» του φεστιβάλ Cosmopolis τα επόμενα έτη, όπως το φρούριο και η πλατεία Μωχάμετ Άλι στην παλιά πόλη. Η ενότητα Blue Cosmopolis, για παράδειγμα, μπορεί να «δέσει» με τον συγκεκριμένο χώρο.

-Από κει και πέρα, όλο το κτήριο του Τελωνείου, πρέπει να αποκτήσει μία νέα χρήση. Σ’ αυτό πρέπει, κατά την άποψη μας, να στεγάζεται ο Οργανισμός Λιμένα και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας. Με μία πετυχημένη ανακαίνιση, θα γίνει η «καρδιά» της διοίκησης του λιμανιού. Το «Διοικητήριο» του λιμανιού πρέπει να βρίσκεται στην κεντρική προβλήτα. Τελεία και παύλα. Ομοίως, το Τελωνείο πρέπει να λειτουργεί στο λιμάνι «Φίλιππος Β», όπου διεξάγεται η εμπορική δραστηριότητα. Υπάρχει άπλετος χώρος, μετά την επέκταση του κρηπιδώματος, για την κατασκευή ενός σύγχρονου Τελωνείου, τώρα μάλιστα που έγινε η υπο-παραχώρηση δραστηριοτήτων σε ιδιώτη επενδυτή. Αλήθεια, πως θα «ελέγχονται» οι δραστηριότητες αυτές, όταν το Τελωνείο εδρεύει στο επιβατικό λιμάνι; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, η διοίκηση του Ο.Λ.Κ., θα επαναφέρει το ζήτημα της εγκατάστασης του Τελωνείου στον φυσικό χώρο του. Και εν συνεχεία, θα αξιοποιήσει, όπως προαναφέραμε, το υπάρχον κτήριο.

-Εμείς θα προτιμούσαμε απέναντι από την παλιά προβλήτα των ferry boats, όταν γίνει η ανάπλαση και το πάρκινγκ μετατραπεί σε όμορφο πεζόδρομο, να λειτουργεί μία ποιοτική ξενοδοχειακή μονάδα και όχι τα γραφεία της διοίκησης του λιμανιού. Θέλουμε, οι πελάτες της ξενοδοχειακής μονάδας να ατενίζουν το λιμάνι, την παλιά πόλη και την ανάπλαση στην προβλήτα. Και όχι τα σταθμευμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Πιστεύουμε ότι συμφωνούν οι διοικούντες τον Ο.Λ.Κ. και θα πράξουν τα δέοντα, για να γίνει το όραμα αυτό πράξη.

-Στο μυαλό μας ήρθε, παρεμπιπτόντως, το κτήριο της Εμπορικής τράπεζας, που απέχει μερικές δεκάδες μέτρα, το οποίο ανακαινίζεται για να λειτουργήσει ως τουριστικό κατάλυμα. Η θέση του, όπως και του κτηρίου στο οποίο στεγάζονται ο Ο.Λ.Κ. και το Κεντρικό Λιμεναρχείο, είναι ιδιαίτερα προνομιακή για τον σκοπό αυτό. Τα συγκεκριμένα ακίνητα είναι «φιλέτα» και οι πληρότητες που θα έχουν, ως τουριστικά καταλύματα, εξασφαλισμένες σε όλη την διάρκεια του έτους. Ακόμα και οι αδαείς με τον τουρισμό, μπορούν να καταλάβουν ότι τα κτήρια στο παραλιακό μέτωπο της πόλης προσφέρονται για τουριστική αξιοποίηση.

-Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί η μεταφορά του Τελωνείου στο λιμάνι «Φίλιππος Β» και να μετατραπεί το κτήριο στην συμβολή των οδών Εθνικής Αντίστασης και Αβέρωφ σε ένα ακόμα κατάλυμα, το οποίο θα παρέχει υψηλού επιπέδου φιλοξενία στους επισκέπτες της Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ