Μετά από την πρόσφατη συνάντηση του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στεφάνου, με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστο Μέτιο, αποφασίστηκε η διοργάνωση, τον Σεπτέμβριο του 2024, μεγάλου διεθνούς συνεδρίου, με αφορμή τα εκατό (100) έτη από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου: «Ως προπαρασκευαστική δράση του συνεδρίου συνδιοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το 1ο συνέδριο «Θρησκευτικές περιηγήσεις», το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο συνεδριακό κέντρο ιστορικών μελετών «Ο απόστολος Παύλος» στον χώρο του Βαπτιστηρίου της αγίας Λυδίας, στο οποίο έχουν προσκληθεί να μιλήσουν διακεκριμένοι καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.). Όπως είναι κοινά αποδεκτό, ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά, αποτελούν τον κεντρικό άξονα για την διατήρηση της ταυτότητας και της συλλογικής μνήμης της ανθρωπότητας. Παράλληλα, ο τουρισμός και δη ο θρησκευτικός τουρισμός, λειτουργεί ως εφαλτήριο γνωριμίας με τον πολιτισμό, την ταυτότητα και την κληρονομιά των λαών της γης, παρέχοντας κατά αυτό τον τρόπο, τα εχέγγυα για την αρμονική και υγιή συνύπαρξή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πρωτοχριστιανικές εκκλησίες των Φιλίππων, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της Θάσου και της Καβάλας, ο καθεδρικός ναός του πολιούχου της Καβάλας, τα μοναστήρια μας, τα κειμήλια (εικόνες, εκκλησιαστικά αργυρά, άμφια και άλλα), καθώς και τα ήθη, έθιμα και οι θρησκευτικές πρακτικές, αποτελούν την πυρήνα της πνευματικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και λειτουργούν ως βασικοί πόλοι έλξης επισκεπτών, από το εσωτερικό και από το εξωτερικό. Στον αποστολοδιάβατο τόπο μας, κάθε συντονισμένη προσπάθεια προβολής και αναδείξεως της πλούσιας θρησκευτικής κληρονομιάς της τοπικής μας Εκκλησίας, με ην μοναδική παρουσία του αποστόλου των εθνών Παύλου και με την ίδρυση της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αξίζει της προσοχής και του ενδιαφέροντός μας. Το συνέδριο που διοργανώνεται, έχει θέσει ως κύριους στόχους την μεγιστοποίηση του αντίκτυπου των θρησκευτικών περιηγήσεων και την ανάδειξη της θρησκευτικής υλικής και άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, μέσω της αξιοποίησης αποτελεσμάτων και εξοπλισμών των προϋπαρχόντων έργων και την προοπτική δημιουργίας νέων για την προβολή και ανάδειξη των θρησκευτικών μας, κυρίως, μνημείων». Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, στο αμφιθέατρο του συνεδριακού κέντρου και οι εργασίες θα συνεχιστούν και την Κυριακή ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

17.45 υποδοχή συνέδρων

18.00 έναρξη συνεδρίου-χαιρετισμοί

19.00 εναρκτήρια ομιλία με θέμα: «Σχεδιάζοντας βιώσιμες θρησκευτικές και πολιτιστικές διαδρομές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: όροι, προϋποθέσεις και προοπτικές». Ομιλητής: Χρήστος Τσιρώνης (καθηγητὴς Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.)

20.00 θεατρική δημιουργία: «ΠΑΥΛΟΣ, Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ», από την θεατρική ομάδα «ΑΚΟΥΕΟΡΑ», στο αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

07.00 ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο ιερό Βαπτιστήριο της αγίας Λυδίας, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Φ.Ν.Θ., κ. Στέφανου.

11.00 1η συνεδρία με γενικό θέμα: «Θρησκευτικές περιηγήσεις-ηθικές και πνευματικές διαστάσεις». Πρόεδρος: Αθανάσιος Στογιαννίδης (αναπληρωτής καθηγητὴς Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.)

11.00 εισήγηση με θέμα: «Ηθικές διαστάσεις του θρησκευτικού τουρισμού». Ομιλήτρια: Νίκη Παπαγεωργίου (καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.)

11.20 εισήγηση με θέμα: «Οι πνευματικές διαστάσεις του θρησκευτικού τουρισμού». Ομιλητής: Πέτρος Παναγιωτόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.)

11.40 συζήτηση

12.00 2η συνεδρία με γενικό θέμα: «Θρησκευτικές περιηγήσεις στις ημέρες μας». Πρόεδρος: Νικὸλ Καζαντζίδου (δημοσιογράφος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξειδικευμένη στο τουριστικό ρεπορτάζ)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΑΝΑΦΟΡΕΣ

12.00 Αθανάσιος Τσώνης (αντιπεριφερειάρχης υγείας και τουρισμού)

12.10 Κυριακὴ Γανίτου (διευθύντρια Πολιτιστικού Τουρισμού και Ανάπτυξης της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ»)

12.20 Αντώνιος Μιτζάλης (πρόεδρος συνδέσμου ξενοδόχων Καβάλας)

12.40 συζήτηση

12.50 διάλειμμα

13.00 3η συνεδρία με γενικό θέμα: «Θρησκευτικές περιηγήσεις και απόστολος Παύλος». Πρόεδρος: Χρήστος Τσιρώνης (αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.)

13.00 εισήγηση με θέμα: «Προσεγγίζοντας σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες μέσα από την θεολογική σκέψη του αποστόλου Παύλου. Ένας διάλογος για την αποστολή του σχολείου στον δημόσιο χώρο». Ομιλητής: Αθανάσιος Στογιαννίδης (αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.)

13.20 εισήγηση με θέμα: «Ἡ σημασία της επισκέψεως του αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους και ο θρησκευτικός τουρισμός της Καβάλας». Ομιλητής: Μόσχος Γκουτζιούδης (αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.)

13.40 συζήτηση

14.00 συμπεράσματα-λήξη συνεδρίου

Το απόγευμα της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2023, θα γίνει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ