Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας, πιστό στο «ραντεβού» με τους ανθρώπους της πόλης, που θέλουν να έρθουν πιο κοντά στον κόσμο του θεάτρου και να αποκτήσουν «εργαλεία» για την καλύτερη κατανόησή του, διοργανώνει και φέτος κύκλο σεμιναρίων υποκριτικής. Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου εισηγητές αυτού του κύκλου, θα είναι ο σκηνοθέτης και ηθοποιοί της κεντρικής παραγωγής του «Μέθοδος Gronholm», του Jordi Galceran, που θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη 3 έως και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 και η συμμετοχή σε αυτά θα είναι ελεύθερη (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή μόνο σε ένα σεμινάριο.
Περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. 2510 220 876 (10:00-14:00), ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση thkavala@otenet.gr, έως και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024. Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων:
Σεμινάριο αυτοσχεδιασμού με τον Θανάση Χαλκιά
Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 (18:00-21:00)
Διάρκεια: 3 ώρες
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 14 άτομα
«Το μετέωρο βήμα του ηθοποιού»
Χίλιοι και ένας τρόποι (ίσως και λιγότεροι) για να ξεγελάσω τον εαυτό μου -το μοναδικό μου εμπόδιο- κατά την διαδικασία προσέγγισης ενός ρόλου, επαλήθευσης μιας συνθήκης, υλοποίησης μιας ιδέας, ή απλώς να δω πόσα τοπία μπορώ να ανακαλύψω κατά την διάρκεια μιας και μόνης διαδρομής από την μια άκρη της σκηνής έως την άλλη. Πρόκειται για ένα σεμινάριο αυτοσχεδιασμού, όπου με εργαλεία την δύναμη της φαντασίας και την απελευθέρωση της δημιουργικότητας, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν νέα πεδία συν-διαμόρφωσης ενός νέου, διαφορετικού, ταυτόχρονα γνωστού και άγνωστου κόσμου.
Ο Θανάσης Χαλκιάς είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρολόγος. Απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (Ε.Κ.Π.Α.) και της Δραματικής Σχολής Αρχή. Έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο, σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και σε άλλα θεατρικά σχήματα, καθώς και στον κινηματογράφο σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους. Έχει σκηνοθετήσει για το φεστιβάλ Αθηνών, το Θεσσαλικό Θέατρο και άλλους θιάσους. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων (ΕΟΠΠΕΠ). Έχει διδάξει στην Δραματική Σχολή Αρχή, σε θεατρικές ομάδες, σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, σε σεμινάρια και εργαστήρια.
Σεμινάριο υποκριτικής με τον Θεοδόση Σκαρβέλη
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Απριλίου 2024 (16:00-19:00)
Διάρκεια: 6 ώρες (2 τρίωρα)
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 16 άτομα
Étude: «Μια φανταστική συνάντηση»
«Συνάντηση» και «συμβάν»: δύο από τις βασικές έννοιες της ρωσικής θεατρικής ορολογίας. Τι γίνεται, όμως, όταν η ίδια η συνάντηση αποτελεί ταυτόχρονα και συμβάν; Σε ένα διήμερο κύκλο εκπαίδευσης, θα επιχειρήσουμε, αρχίζοντας από την «Δράση» και την «Ψυχοσωματική», να βουτήξουμε στα βαθιά και να φτάσουμε στα άκρα την δοσμένη κάθε φορά συνθήκη δοκιμής. Κι έτσι, μέσα από ένα ταξίδι που θα μοιάζει μικρό, αλλά θα είναι μεγάλο, ελπίζουμε ότι στο τέλος της δεύτερης μέρας, θα έχουμε καταφέρει να κατανοήσουμε πρακτικά τις βασικές έννοιες της ρωσικής θεατρικής ορολογίας. Κι αυτό θα είναι μόνο η αρχή…
Ο Θεοδόσης Σκαρβέλης, μετά από την αποφοίτησή του το 2015 από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Δήλος»-Δήμητρα Χατούπη, δούλεψε ως ηθοποιός και στην συνέχεια πέρασε στο τμήμα σκηνοθεσίας του Κρατικού Ινστιτούτου Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας (GITIS) στο έτος του Λ. Χέιφιτς. Κατά την διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε σε παραστάσεις, που παρουσιάστηκαν σε φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας και στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και εργαστήρια με εισηγητές από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει και σε αρκετές ταινίες μικρού μήκους. Αφού επέστρεψε στην Ελλάδα, συμμετείχε ως ηθοποιός στις παραστάσεις «Πέρασε ένας χρόνος» (σκηνοθεσία Ν. Στυλιανού), «Όπου κι αν πας να μη χαθείς» (σκηνοθεσία Δ. Μυλωνάς) και «Εμείς οι ημιάνθρωποι του πουθενά» (σκηνοθεσία Ε. Μποζά). Σκηνοθέτησε την ακουστική παράσταση «Θα μπορούσα να μιλήσω στην Νίνα», την ιδιότυπη ταινία «Μια φωνή» και την θεατρική μεταφορά της νουβέλας του Χ. Χρυσόπουλου «Ο βομβιστής του Παρθενώνα». Ήταν βοηθός σκηνοθέτης στον Πλατόνοφ του Α. Π. Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Άντολφ Σαπίρο, που παίζεται τώρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Τα τελευταία έτη διδάσκει στις δραματικές σχολές «Νέο Ελληνικό Θέατρο-Γ. Αρμένης» και «Πειραϊκός Σύνδεσμος».
Σεμινάριο μουσικού θεατρικού αυτοσχεδιασμού, με τον Αντώνη Αντωνιάδη
Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Απριλίου 2024 (16:00-18:00)
Διάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα)
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα
«Παίζοντας»: Το παιχνίδι στην βάση της δημιουργίας
Μέσα από ασκήσεις και ομαδικά παιχνίδια, θα ασχοληθούμε με έννοιες όπως ο χορός, η συλλογική αφήγηση, το τραγούδι ως αφήγηση. Πειραματιζόμενοι με ήχους, φωνές και μουσικά όργανα θα δημιουργήσουμε ηχητικά περιβάλλοντα, «ηχοτοπία», παίζοντας με στοιχεία όπως ο ρυθμός, οι τονικότητες και οι χρωματισμοί. Κι έτσι, θα ανακαλύψουμε πώς μέσα από το παιχνίδι μπορούμε να γίνουμε συνδημιουργοί και να οδηγηθούμε, τελικά, σε μία σκηνική σύνθεση. Τα άτομα που θα συμμετάσχουν, θα πρέπει να επιλέξουν ένα ποίημα και ένα τραγούδι, ενώ μπορούν να φέρουν κι ένα μουσικό όργανο (αν φυσικά έχουν).
Ο Αντώνης Αντωνιάδης γεννήθηκε στην Βέροια Ημαθίας. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής «Ιάκωβος Καμπανέλλης» της Αγίας Βαρβάρας, καθώς και του τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Πήρε το δίπλωμά του στο πιάνο και στην μονωδία με Άριστα Παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας με εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό (σχολείο σκηνοθεσίας, Θερινό Μαντείο, Λύκειο Επιδαύρου, Fabrica Athens), ενώ έχει συμμετάσχει και σε ταινίες μικρού μήκους. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι: Β. Παπαβασιλείου, Θ. Αμπαζής, Γ. Καλαβριανός, Γ. Σκεύας, Γ. Περλέγκας , Γ. Παπαγεωργίου, Β. Κυριακουλάκου κ.α. Επίσης, έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή ως μονωδός και ως χορωδός με την χορωδία της Ε.Ρ.Τ., ενώ έχει υπάρξει μέλος σε διάφορα χορωδιακά και πολυφωνικά σχήματα. Έχει συνθέσει πρωτότυπη μουσική για την παράσταση «Βυσσινόκηπος», σε σκηνοθεσία Ε. Μηλιάρη, για την παράσταση «Βαν Γκογκ-Χαλεπάς, ιδιοφυία και τρέλα», σε σκηνοθεσία Π. Φλουρή, καθώς και για την ταινία μικρού μήκους «ERMA», σε σκηνοθεσία Ά. Χαραλάμπους. Δημιούργησε με την Γ. Μεθενίτη το συγκρότημα Sunny and Blue και το πρώτο τους καμπαρέ με τον τίτλο: «Κ and the traveling doll».