- Είναι παράδοξο, νομίζουμε, ο ιδιώτης που κέρδισε την αγωγή, να στρέφεται κατά των οικοπεδούχων του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας και όχι των διοικήσεων, ή των μετόχων, του Πάρκου. Διότι, οποιαδήποτε υποχρέωση, όπως το χρέος που ανέρχεται στις 640.000 ευρώ(!), πρέπει να βαραίνει τους διοικούντες και τους μετόχους του εταιρικού σχήματος.
- Αλλά, πως θα διεκδικήσει κάποιος μία οφειλή από τους προαναφερθέντες, όταν εδώ και αρκετά έτη το Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας είναι διοικητικά ακέφαλο (σ.σ. το διοικητικό συμβούλιο υπάρχει μόνο στα χαρτιά) και οι μέτοχοι, δηλαδή η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο Δήμος Καβάλας και το Επιμελητήριο Καβάλας, δεν ασχολούνται με τη συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
- Η αγωγή του ιδιώτη «θορύβησε» τους μετόχους, που άρχισαν να συζητούν για την αξιοποίηση του ΒΙΟ.ΠΑ.Κ. Ο Δήμος Καβάλας και το Επιμελητήριο είχαν «επαναπαυθεί» στην πρωτοβουλία του μεγαλύτερου μετόχου, με ποσοστό 51%, που είναι η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. Η προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Καβάλας, λόγω της ιδεολογικής συγγένειας με τη διοίκηση της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. (σ.σ. περιφερειάρχης ο Άρης Γιαννακίδης και αντιπεριφερειάρχης Καβάλας ο Αρχέλαος Γρανάς), δεν ήθελε να «ενοχλήσει» την μεγαλομέτοχο. Το Επιμελητήριο Καβάλας, επίσης, απέφευγε να εμπλακεί στην πολιτική αντιπαράθεση για το ΒΙΟ.ΠΑ.Κ. Και έτσι, ο χρόνος κυλούσε και το χρέος μεγάλωνε, ενώ οι επιχειρήσεις του Νομού Καβάλας δεν εγκαταστάθηκαν στα διαθέσιμα οικόπεδα. Ξεκάθαρα, επομένως, η ευθύνη για τη δυσλειτουργία είναι πολιτική.
- Οι διοικήσεις στους μετόχους άλλαξαν και παρατηρείται κινητικότητα, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα που «σέρνεται» τόσα έτη. Ως δομή εξυπηρέτησης της τοπικής επιχειρηματικότητας, το ΒΙΟ.ΠΑ.Κ. πρέπει να λειτουργήσει από το Επιμελητήριο Καβάλας, το οποίο και κατέθεσε τη σχετική πρόταση, για την μεταβίβαση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου σ’ αυτό. Ούτε η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., ούτε ο Δήμος Καβάλας, μπορούν να λειτουργήσουν μία δομή επιχειρηματικότητας, παρά μόνο να στηρίξουν τους επιχειρηματίες.
- Ευελπιστούμε πως η διάθεση που υπάρχει σήμερα, από τις διοικήσεις των τριών μετόχων, θα μετουσιωθεί στη συμφωνία για την καλύτερη λύση. Πρόκειται για μία θετική συγκυρία και ίσως την τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος. Ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης δεν υφίσταται, αφού οι επικεφαλής των φορέων που είναι μέτοχοι του ΒΙΟ.ΠΑ.Κ. ανήκουν στον ίδιο ιδεολογικό χώρο.
- Το μοναδικό «αγκάθι», πλέον, είναι το υπέρογκο χρέος, για το οποίο μερικοί οφείλουν να λογοδοτήσουν στον επιχειρηματικό κόσμο και στην κοινωνία της Καβάλας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας, δήλωσε, μετά τη συνάντηση που έκανε με τη δήμαρχο Καβάλας την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, ότι έχει συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του ΒΙΟ.ΠΑ.Κ. Αυτό είναι αισιόδοξο μήνυμα. Η βούληση, επίσης, υπάρχει. Άρα, οδεύουμε προς το κλείσιμο κι αυτής της εκκρεμότητας, που ταλανίζει τον τόπο. Το ΒΙΟ.ΠΑ.Κ. θα γίνει, επιτέλους, το «εργαλείο» για την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο Νομό Καβάλας.
Ο Κ-ΤΥΠΟΣ χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη και ταχύτερη περιήγησή σας. Με την πρόσβαση σας στο k-tipos.gr αποδέχεστε την χρήση.OKΠερισσότερα