• Υπάρχουν καρντάσια, που προσεγγίζουν το ζήτημα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων από την οπτική της γεωγραφίας. Όπως το καρντάσι που έγραψε σε άρθρο σε τοπική εφημερίδα, ότι επειδή στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας χωρίστηκε στα τρία και μοιράστηκε αναλογικά (σ.σ. χρησιμοποιείται η απλή αναλογική και στο μοίρασμα των εδαφών;), γιατί να υπάρχει μία Μακεδονία (και μάλιστα ελληνική); Το δεύτερο σκέλος, το συμπλήρωσα εγώ, γιατί το καρντάσι δεν τόλμησε να το γράψει.
  • Ωραία λοιπόν, αφού η γεωγραφική Μακεδονία είναι χωρισμένη στα τρία, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, να ονομάσουμε τα Σκόπια βόρεια Μακεδονία, το κομμάτι που βρίσκεται γεωγραφικά στη Βουλγαρία βορειοανατολική Μακεδονία και το υπόλοιπο κομμάτι (σ.σ. αισθάνομαι ότι κόβω τη βασιλόπιτα της γεωγραφικής Μακεδονίας) που βρίσκεται στην Ελλάδα, νότια Μακεδονία. Ή αντίστοιχα, για να μη χρησιμοποιήσω καθαρά γεωγραφικούς προσδιορισμούς, Μακεδονία του Βαρδάρη, Μακεδονία του Πιρίν και Μακεδονία του Αιγαίου.
  • Λογικό μου ακούγεται, αφού στην ελληνική πλευρά υπάρχουν: η δυτική Μακεδονία, η κεντρική Μακεδονία και η ανατολική Μακεδονία, η οποία αποτελεί με τη δυτική Θράκη μία Περιφέρεια, ενώ η ανατολική Θράκη βρίσκεται (γεωγραφικά) στην Τουρκία.
  • Επίσης, υπάρχει η βόρεια Ήπειρος, που γεωγραφικά υπάγεται στην Αλβανία και η νότια Ήπειρος, που υπάγεται στην Ελλάδα. Και από το 1974, μετά τις δύο Συνθήκες του Αττίλα (1 και 2), δημιουργήθηκε η βόρεια Κύπρος, που είναι ανεξάρτητο κρατίδιο υπό την κηδεμονία της Τουρκίας και η υπόλοιπη Κύπρος, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε, δηλαδή, στα Βαλκάνια μία «ωραία ατμόσφαιρα».
  • Το βέβαιο είναι, ότι κάτω από τα Τέμπη είναι Ελλάδα. Εκτός αν υπάρχει άλλη Συνθήκη, που αγνοώ, στην οποία οι Οθωμανοί και οι Πέρσες, στο πλαίσιο της αναβίωσης των παλιών αυτοκρατοριών, διεκδικούν κι άλλα εδάφη. Όπως, οι γείτονες Τούρκοι, που θεωρούν τη Συνθήκη της Λωζάνης μούφα και ότι τους ανήκει το μισό Αιγαίο πέλαγος.
  • Γιατί, επομένως, μία Μακεδονία και μόνο ελληνική; Γιατί να μη μοιραστούμε την Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θράκη, με τα καρντάσια τους γείτονες μας, στο πλαίσιο της διαβαλκανικής συναδέλφωσης και συνεργασίας;
  • Εύγε στα καρντάσια, που σκέφτονται πέρα από σύνορα, από θάλασσες κι από στεριές… Τους αφιερώνω το άσμα του «σκαθαριού», Τζον Λένον, με τίτλο Imagine, για να μη γράψω κάτι βαρύ για του λόγου τους.
  • Υ.Γ. Εγώ προτείνω για την ονομασία του κρατιδίου, με γεωγραφικό προσδιορισμό μάλιστα, την εξής: Δημοκρατία της “Κοιλάδας του Βαρδάρη”, κατά το… “Ακτή Ελεφαντοστού”, ή “Πράσινο Ακρωτήριο”, ή Δημοκρατία του Κάβο Βέρντε (Πράσινου Ακρωτηρίου).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ