Στα χέρια της δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα, βρίσκεται, από το μεσημέρι της Τρίτης 27 Ιουνίου 2017, το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που συγκρότησε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σχετικά με το έργο κατασκευής του σταθμού διοδίων στο σημείο «Άσπρη Άμμος» στην Εγνατία οδό. Η επιστημονική επιτροπή ολοκλήρωσε την έρευνα, η οποία βασίστηκε στην μελέτη περιβαλλοντικών όρων του έργου και ανακοίνωσε τα βασικά σημεία του πορίσματος σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε το πρωί της Τρίτης στο γραφείο του προέδρου του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ., Θανάση Μητρόπουλου.

Τα βασικά σημεία, στα οποία συνοψίζεται το συμπέρασμα της έρευνας, είναι τα εξής: 1) Ότι δεν έγινε διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κοινό, για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, 2) ότι η έκταση της περιοχής μελέτης είναι ανεπαρκής, 3) ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για τον ατμοσφαιρικό αέρα, 4) ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για την ηχορύπανση (θόρυβο), 5) ότι η θέση του σταθμού διοδίων είναι σε επικίνδυνο σημείο, 6) ότι δεν προβλέπονται εναλλακτικές λύσεις, 7) ότι είναι σε αναντιστοιχία με το νομικό πλαίσιο, 8) ότι η μελέτη για την παράκαμψη της Καβάλας είναι άσχετη με τον σταθμό διοδίων.

Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε, επίσης, ότι η πόλη της Καβάλας είναι ήδη επιβαρυμένη κυκλοφοριακά και ότι η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», δεν έλαβε υπόψη στην μελέτη περιβαλλοντικών όρων την εκτροπή ενός αριθμού οχημάτων, κυρίως βαρέων, μέσα από την πόλη, λόγω λειτουργίας του σταθμού διοδίων στον αυτοκινητόδρομο. «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις μελέτες περιβαλλοντικών όρων (σ.σ. της παράκαμψης και του σταθμού διοδίων), γι’ αυτό ετοιμάσαμε ένα σχέδιο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση του έργου», ανέφερε ο Κωστής Σιμιτσής, νομικός σύμβουλος του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. και μέλος της επιστημονικής επιτροπής.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το σχέδιο αυτό, προσφυγής στο ΣτΕ, παραδόθηκε μαζί με τα τεχνικά συμπεράσματα της έρευνας στη δήμαρχο, η οποία ευχαρίστησε τα μέλη της επιτροπής για την εργασία τους, το Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. για τη στήριξη στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας και δήλωσε ότι θα αξιοποιήσει το πόρισμα των επιστημόνων, για να ενισχύσει τη δουλειά που γίνεται από το «νομικό επιτελείο» του Δήμου Καβάλας. Ανέφερε, τέλος, ότι και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ετοιμάζεται να καταθέσει προσφυγή για τους (καινούργιους) σταθμούς διοδίων στην Εγνατία οδό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ