Η βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας/Θάσου, Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με τον διαγωνισμό για την καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας: «Αναρτήθηκε στην Διαύγεια, ο διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, που θα στοιχίσει στο νοσοκομείο Καβάλας 970.000 ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α., για έναν χρόνο! Χωρίς να ξεκαθαρίζεται τίποτα άλλο, είναι φανερό ότι πρόκειται για επαναφορά του αποτυχημένου μοντέλου εργολάβων στο τομέα της καθαριότητας. Η παρουσία εργολάβων στο νοσοκομείο Καβάλας δοκιμάστηκε και απέτυχε, γεγονός που μαρτυρούν δεκάδες δημοσιεύματα της περιόδου 2013-2016, σχετικά με τις κακές εργασιακές σχέσεις και τους απλήρωτους μισθούς.
Συγκεκριμένα, με τον εργολάβο, οι εβδομήντα πέντε εργαζόμενοι στην καθαριότητα κόστιζαν 1.416.00 ευρώ τον χρόνο, ενώ το πλαίσιο των ατομικών συμβάσεων, η μισθοδοσία τους κόστιζε 820.000 ευρώ, συν 20.000 τα υλικά, σύνολο 840.000 ετησίως. Ο δρόμος για την απομάκρυνση των εργολάβων άνοιξε με απάντηση του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο ΣΕΤΕ, σύμφωνα με την οποία, οι υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης, μπορούν να πραγματοποιούνται με ατομικές συμβάσεις εργασίας, μεταξύ του φορέα και των εργαζόμενων, όπως και έπραξε η προηγούμενη διοίκηση του κυρίου Καρασαββόγλου. Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επί υπουργίας Ξανθού-Πολάκη εξασφάλισε, σε όλες τις δομές της χώρας, την έξωση των εργολάβων, την μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων, την θεμελίωση καλύτερων συνθηκών εργασίας, την παγίωση δικαιωμάτων και την εξοικονόμηση χρημάτων.
Ως εκ τούτου, η επαναφορά του αποτυχημένου μοντέλου, είναι μία ξεκάθαρα πολιτική επιλογή της σημερινής διοίκησης, η οποία θα πρέπει με στοιχεία να τεκμηριώσει τους λόγους που επέλεξε μία λύση ασύμφορη οικονομικά για το νοσοκομείο και απαράδεκτη, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και τις μισθολογικές αμοιβές. Άγνωστο πόσοι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν, σε ποιες συνθήκες, με ποιες μισθολογικές αποδοχές κ.λπ. Άλλωστε, είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου έγκαιρα, όταν πριν από ακριβώς έναν χρόνο, είχα καταθέσει ερώτηση για την πιθανότητα επαναφοράς εργολαβικών συνεργείων, χωρίς, φυσικά να λάβω κάποια απάντηση.
Είναι, επίσης, γεγονός ότι, με τον νόμο Χατζηδάκη, ο εργολάβος θα «διαπραγματεύεται» με τον εργαζόμενο για το αυξημένο ωράριο εργασίας, προφανώς από δυσμενέστατη θέση. Ας μην ξεχνάμε ότι, η Νέα Δημοκρατία, με το που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, κατήργησε τον νόμο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που όριζε ως συνυπεύθυνους για την καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων και τον αναθέτοντα την εργολαβία. Με λίγα λόγια, αν συμβεί ό,τι συνέβη την περίοδο 2013-2016 με την παρουσία εργολάβου, το νοσοκομείο Καβάλας θα απασχολεί απλήρωτους εργαζόμενους. Ένας ακόμα ακροβατισμός της κυβέρνησης σε περίοδο πανδημίας».