Η αναμέτρηση με το ακραίο καιρικό φαινόμενο που ονομάστηκε «Αριάδνη» ανέδειξε τις αδυναμίες του μηχανισμού αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, που οφείλονται στις ελλείψεις (προσωπικού και μέσων), αλλά και στην πρωτοφανή έκταση, ένταση και διάρκεια του φαινομένου, για τα κλιματικά δεδομένα της Ελλάδας και της περιοχής. Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017 στο Δημαρχείο Καβάλας, παρόμοιο καιρικό φαινόμενο έπληξε την πόλη πριν από πέντε δεκαετίες!
Έπειτα από πρόσκληση της δημάρχου, Δήμητρας Τσανάκα, έγινε η αποτίμηση των ενεργειών, των προβλημάτων, αλλά και συζήτηση για τη βελτίωση της ετοιμότητας στο μέλλον. «Αυτό είναι το πιο χρήσιμο συμβούλιο, γιατί θα συζητήσουμε με πραγματικά στοιχεία και έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης. Αντιμετωπίσαμε μία πολύ ακραία κατάσταση. Περάσαμε δύσκολα, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, γιατί οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών είναι ραγδαίες», σημείωσε η δήμαρχος.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν τα στελέχη των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, του Δήμου Καβάλας, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Λιμενικού Σώματος, του ελληνικού στρατού, πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων (σ.σ. κυρίως των ορεινών κοινοτήτων του Δήμου Καβάλας), η δασάρχης Καβάλας, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών κ.ά. εμπλεκόμενοι με τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας.
«Όταν σχεδιάζουμε κάτι, πρέπει να ξέρουμε τι σχεδιάζουμε», ανέφερε ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., Κώστας Χουβαρδάς, ενώ συμπλήρωσε ότι πολύ σημαντικός παράγοντας για ένα καλό σχεδιασμό είναι η (συνεχής) πληροφόρηση, η οποία παρέχεται, προς τους υπεύθυνους της Πολιτικής Προστασίας, από την Ελληνική Αστυνομία, που έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης στο οδικό δίκτυο.
Ο Σταύρος Κιβράκης, προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης ορισμένους ακόμα παράγοντες, απαραίτητους στην υλοποίηση του σχεδιασμού. Στην περίοδο που ζούμε, είπε, επειδή δεν υπάρχει η πολυτέλεια των πολλών μηχανημάτων και του επαρκούς προσωπικού, είναι αναγκαία η καλή συνεργασία, η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός. Οι καλά ενημερωμένοι πολίτες, όπως ειπώθηκε, μπορούν να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, γι’ αυτό και η δήμαρχος Καβάλας επεσήμανε τον πολύτιμο ρόλο που παίζουν στο κομμάτι της πληροφόρησης του κοινού τα Μέσα Ενημέρωσης.
Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, επίσης, ασχολήθηκε με πρακτικά ζητήματα, όπως την προμήθεια και συντήρηση αλατιού, την εξεύρεση άλλου τρόπου για να διατηρούνται καθαροί οι δρόμοι, την αγορά οχημάτων, ή μηχανημάτων, «πολυεργαλείων», την μετατροπή των υδροστομίων και των ορθών σε κρουνούς, την ενημέρωση των ιδιοκτητών των ακατοίκητων σπιτιών, για να περιοριστεί το πρόβλημα με τις παγωμένες σωληνώσεις τους, τη λειτουργία ειδικού πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού, για να απευθύνονται οι πολίτες που χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια, την καταγραφή των τηλεφωνικών μηνυμάτων (μαγνητοφώνηση), κ.ά.
Τέλος, η δήμαρχος, αλλά και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, ευχαρίστησαν τους φορείς, τους συλλόγους και τους ιδιώτες, που συνέδραμαν στο έργο των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ