bty

Το 3ο Γενικό Λύκειο Καβάλας αρχίζει την εκπόνηση ενός νέου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus, το οποίο αφορά στο οξύ πρόβλημα της κοινωνικής περιθωριοποίησης και της φτώχειας στην Ευρώπη. Ένα πρόβλημα ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποι οδηγούνται στον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια. «Στόχος είναι, καταρχάς, να ευαισθητοποιήσουμε  τους μαθητές, αλλά και την κοινωνία απέναντι στα άτομα αυτά, να διαμορφώσουμε προτάσεις και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες συνεισφέροντας με τον τρόπο μας, ώστε ολοένα και λιγότερα άτομα να στερούνται βασικά κοινωνικά δικαιώματα και προνόμια.

Και σ’ αυτό το πρόγραμμα συνεργαζόμαστε με τα ίδια σχολεία που έχουμε ήδη δουλέψει σε δύο προηγούμενα προγράμματα, καθώς η συνεργασία μας ήταν άψογη και οδήγησε στην πετυχημένη διεκπεραίωση των προγραμμάτων. Έτσι, μαζί μ’ εμάς, ένα λύκειο της Ρώμης, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, άρχισαν με μεράκι και όρεξη τις εργασίες την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, στις 15 Νοεμβρίου 2017 συναντηθήκαμε στην Μανρέσα της Ισπανίας οι καθηγητές των έξι χωρών, με στόχο να μεθοδεύσουμε και να οργανώσουμε τις εργασίες για τα επόμενα δύο χρόνια. Ιδιαίτερα ζεστή και εγκάρδια ήταν η φιλοξενία των Ισπανών συναδέλφων, που είναι οι συντονιστές του προγράμματος.

Αρχικά, συναντήσαμε φορείς που ασχολούνται με τα περιθωριοποιημένα άτομα και ενημερωθήκαμε για όλες τις δράσεις που αφορούν την ενασχόληση αυτή. Ο Δήμος Μανρέσας σήμερα ακολουθεί μία σειρά από πρωτοποριακά προγράμματα, για να βοηθήσει ανθρώπους άνεργους, άστεγους, πρώην τοξικομανείς, μετανάστες… Ο Δήμος έχει αναλάβει να καταγράψει όλα τα άδεια κτίρια της πόλης, μεσολάβησε ώστε οικογένειες που δεν έχουν εισόδημα να μένουν σ’ αυτά επιχορηγώντας ένα ποσό από το ενοίκιο και ταυτόχρονα, καθόρισε εργασίες που θα αναλαμβάνουν οι ένοικοι, ώστε να επισκευάζουν και να συντηρούν το σπίτι (βάψιμο σπιτιού, επισκευή υδραυλικών κ.λπ.). Ακόμα, ο Δήμος οργάνωσε σχολή μαγείρων και ένα εξαιρετικό εστιατόριο που τα διαχειρίζονται άτομα με ειδικές ανάγκες. Ιδιαίτερα οργανωμένη και αποτελεσματική, είναι η πρόνοια στους μετανάστες, καθώς καθημερινά δέχονται μετανάστες από την Αφρική και ιδιαίτερα από το Μαρόκο. Στο σχολείο υπάρχουν πολλοί μαθητές από την Αφρική και τους προσφέρεται δωρεάν φαγητό, στέγαση, ρούχα, τετράδια… Τέλος, σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές υποδομές και παροχές παίζει η οργάνωση Caritas, που λειτουργεί με πρωτοβουλία της Καθολικής Εκκλησίας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη στα υπόγεια αλατωρυχεία της περιοχής, που αποτελούν ένα μοναδικό αξιοθέατο της Ευρώπης. Ακόμα, επισκεφθήκαμε το μεσαιωνικό κάστρο της Cardonnas που δεσπόζει στην περιοχή, είναι ιδιαίτερα καλοδιατηρημένο και ένα μέρος του κάστρου αυτού έχει μετατραπεί, από τον Δήμο, σε πολυτελές ξενοδοχείο. Κλείνοντας τη συνάντηση καθορίσαμε την επόμενη επίσκεψη, που θα γίνει στη Γερμανία. Σ’ αυτή θα συμμετέχουν και δύο μαθητές -όπως και στις επόμενες συναντήσεις-, οι οποίοι αφού μελετήσουν μία παράμετρο του θέματος, θα επεξεργαστούν τα στοιχεία που θα προκύψουν συγκριτικά με αυτά των άλλων χωρών», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ