Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το επιχειρηματικό σχέδιο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον «Πρίνο», μία επένδυση της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ στην πρώτη φάση και η οποία θα υπερβεί τα 900 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Μιλώντας στην διάρκεια ειδικού πάνελ, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 5ου Power & Gad Forum που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, διευθύνουσα σύμβουλος και country manager της Energean στην Ελλάδα, γνωστοποίησε τρία σημαντικά βήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη:
-Η εταιρεία άρχισε την διαδικασία για την μετατροπή της άδειας έρευνας που διαθέτει, σε άδεια αποθήκευσης, με βάση την Κοινοτική Οδηγία 31/2009. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί προς την αρμόδια Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων στην διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους.
-Ανατέθηκε σε ανεξάρτητη εταιρεία εγνωσμένης εμπειρίας η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Κ.Ε.) για την πρώτη φάση του έργου.
-Βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές τεχνικές μελέτες για τον σχεδιασμό της εγκατάστασης, όπως η επικαιροποίηση της προμελέτης τεχνικών εφαρμογών και σχεδιασμού (pre-FEED) που εκπόνησε η Wood plc, προκειμένου να καταρτιστεί η τελική μελέτη.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η Δτ. Κατερίνα Σάρδη, μέσα στο 2024 θα πραγματοποιηθεί το δεσμευτικό market test, ώστε έως το πρώτο τρίμηνο του 2025, να έχουν υπογραφεί δεσμευτικά συμβόλαια με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις (emitters) που θα επιλεγούν και να ληφθούν οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις και από τις δύο πλευρές. Ως τώρα, η Energean έχει υπογράψει εννέα (9) μη δεσμευτικά μνημόνια κατανόησης (MoUs), με ενδιαφερόμενους emitters από την Ελλάδα και γειτονικές χώρες. Η Energean προγραμματίζει να πραγματοποιήσει την απαιτούμενη γεώτρηση στον «Πρίνο» περί τα τέλη του επόμενου έτους, με στόχο να λάβει στην συνέχεια την άδεια λειτουργίας και να έχει καταστεί η μονάδα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) λειτουργήσιμη έως το πρώτο τρίμηνο του 2026.
Η Δρ. Σάρδη, ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη να λυθούν άμεσα οι εκκρεμότητες τόσο σε θεσμικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο (αρμόδιες Διευθύνσεις για τις διάφορες άδειες, υπογραφή διακρατικών συμφωνιών ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες χώρες-μέλη για την μεταφορά CO2 κ.α.). Εξέφρασε, ακόμα, τον προβληματισμό της, για τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που εκδηλώνονται ακόμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι οποίες είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα, σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη να ακολουθηθεί η πρακτική χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία κ.α., οι οποίες έχουν εκπονήσει προγράμματα κρατικών ενισχύσεων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, για την ανάπτυξη σχεδίων δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, τα οποία ήδη έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το project της αποθήκευσης CO2 στον «Πρίνο», έχει ενταχθεί στην 6η λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest). Η λεκάνη του «Πρίνου» θεωρείται ιδανική για την ασφαλή αποθήκευση CO2, για μία σειρά από λόγους σχετικούς με την γεωλογία και την ύπαρξη εγκαταστάσεων στην περιοχή. Στην πρώτη φάση ανάπτυξης, θα έχει αποθηκευτική δυναμικότητα ενός εκατομμυρίου τόνων CO2 ετησίως, ενώ στην δεύτερη φάση ανάπτυξης, από το 2028 και μετά, η δυναμικότητα θα αυξηθεί στα 2,5 με 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η υλοποίηση του έργου θα έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και θα δημιουργήσει έναν νέο κύκλο ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Παράλληλα, θα απελευθερώσει σημαντικούς πόρους από τα κόστη δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους.