-Έχει παρέλθει μία εβδομάδα από την διεξαγωγή του β΄ γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ενώ βρισκόμαστε δύο μήνες και μερικές ημέρες, πριν από την έναρξη της θητείας των νέων περιφερικών και δημοτικών διοικήσεων. Κάποιοι θεωρούν ότι ο χρόνος είναι επαρκής, για να γίνουν από τους επικεφαλής οι επιλογές των προσώπων που θα ασκήσουν την διοίκηση μετά από την 1η Ιανουαρίου 2024. Εμείς θεωρούμε πως οι επιλογές πρέπει να γίνουν αν όχι έως το τέλος του Οκτωβρίου, σίγουρα έως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ώστε οι αντιπεριφερειάρχες και οι αντιδήμαρχοι, να έχουν τουλάχιστον έναν μήνα, για να ενημερωθούν πάνω στα καθήκοντα τους και στα κυριότερα ζητήματα της αρμοδιότητας τους. Άλλωστε, το δήλωσαν οι νικητές των εκλογών, ότι δεν θα χαθεί μία ημέρα στην διοίκηση.

-Αν και τα περισσότερα ζητήματα είναι γνωστά, οι νέοι διοικούντες θα χρειαστούν ενημέρωση για τις λεπτομέρειες, από τους απερχόμενους διοικούντες και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Χωρίς να θέλουμε να παρέμβουμε στην απόφαση που θα πάρουν ο νέος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης και ο νέος δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, θα καταθέσουμε την άποψη μας για ορισμένα πρόσωπα. Αρχής γενομένης από την περιφερειακή διοίκηση.

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ο συνδυασμός του Χρ. Τοψίδη, «Περιφερειακή Σύνθεση», εξέλεξε τους: Θόδωρο Μαρκόπουλο, Γιώργο Δαλακούρα, Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, Στέλιο Ιγνατιάδη. Από αυτούς τους περιφερειακούς συμβούλους άσκησαν διοίκηση οι δύο. Ο Θόδ. Μαρκόπουλος και ο Αλέξ. Ιωσηφίδης. Ο πρώτος διετέλεσε χωρικός αντιπεριφερειάρχης και ο δεύτερος θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης, πολιτισμού και αθλητισμού. Έχουν, επομένως, την εμπειρία. Το ερώτημα είναι, αν απέδωσαν στα καθήκοντα που είχαν στην διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η άποψη μας είναι, ότι αμφότεροι δεν πήραν υψηλό βαθμό στις θέσεις ευθύνης που κατείχαν.

-Κατά τα άλλα, ο Χρ. Τοψίδης σίγουρα σκέφτεται να τους αξιοποιήσει στο διοικητικό σχήμα, λόγω της εμπειρίας και, κυρίως, λόγω της αμέριστης στήριξης που πρόσφεραν στον νέο περιφερειάρχη. Οι πολιτικοί «Διόσκουροι» και ένθερμοι υποστηρικτές του Χρ. Τοψίδη πιστεύουμε ότι θα ανταμειφθούν για την «αφοσίωση» τους. Και οι δύο, όμως, βγήκαν σαφώς αποδυναμωμένοι στις περασμένες εκλογές. Ο Θόδ. Μαρκόπουλος, ειδικά, αν και είναι πρώτος σε σταυρούς προτίμησης του συνδυασμού «Περιφερειακή Σύνθεση» στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, έλαβε περίπου 4.000 σταυρούς προτίμησης λιγότερους! Είναι το «φαβορί» για να οριστεί πάλι χωρικός αντιπεριφερειάρχης. Αλλά, θα ζητήσουμε από τον Χρ. Τοψίδη, να κάνει άλλη επιλογή για την θέση του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας. Να δοκιμάσει ένα νέο πρόσωπο και να το επιβραβεύσει για την εκλογή του. Οι επιλογές είναι περιορισμένες, οι εξής δύο! Ο Γιώργος Δαλακούρας, ο οποίος πέτυχε ένα καλό αποτέλεσμα στην πρώτη συμμετοχή του, αν δεν κάνουμε λάθος, στις περιφερειακές εκλογές. Και ο Στέλιος Ιγνατιάδης, ο οποίος εξελέγη στην 4η θέση. Ο Χρ. Τοψίδης γνωρίζει τις δυνατότητες του καθενός, θα τις αξιολογήσει και θα πάρει δίκαιη απόφαση. Πρέπει να δοκιμαστούν νέα πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης. Ίσως προκύψει κάποιο νέο «αστέρι», με όρεξη και ικανότητα.

-Στον Δήμο Καβάλας, ο Θόδ. Μουριάδης έχει (πολύ) περισσότερες επιλογές! Το νέο διοικητικό σχήμα εκτιμούμε πως θα είναι ένα «κράμα» παλιών (διοικητικών) στελεχών και νέων προσώπων. Θα αναμένουμε την ανακοίνωση των αντιδημάρχων, για να σχολιάσουμε περισσότερα. Θα εξαρτηθούν πολλά, για το έργο που θα παραχθεί την ερχόμενη πενταετία, από τις επιλογές των προσώπων. Προβλέπουμε πως στην διοίκηση θα βρίσκονται, πάλι, οι: Κυριάκος Σταυρίδης, Γιάννης Προμούσας (σ.σ. η «μετεγγραφή» που έκανε από τον συνδυασμό της Δήμητρας Τσανάκα, στον συνδυασμό του Θόδ. Μουριάδη, του εξασφάλισε την διοικητική θέση), Απόστολος Χρόνης και ίσως ο Απόστολος Μουμτσάκης. Προβληματιζόμαστε, έντονα, για τα νέα πρόσωπα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ