Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2024, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, με τον μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στέφανο και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θεόδωρο Μαρκόπουλο, παρουσίασαν το λεύκωμα για τα 100 έτη από την ίδρυση της Ιεράς Μητρόπολης Φ.Ν.Θ., με τίτλο «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ», που εκδόθηκε με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Στην παρουσίαση του λευκώματος, αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, ο περιφερειάρχης είπε: «Το 2024, είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, καθώς συμπληρώνονται εκατό χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην Καβάλα, τον Νέστο και την Θάσο. Σε αυτή την εκατονταετηρίδα σημειώθηκαν σημαντικά γεγονότα και έλαμψαν δια της παρουσίας τους και με την προσφορά τους ξεχωριστές μορφές της ιεροσύνης, που άφησαν το δικό τους ιδιαίτερο στίγμα στον ιερό και αποστολικό τόπο της Νεαπόλεως και των Φιλίππων. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Εκκλησία των Φιλίππων ιδρύθηκε από τον απόστολο Παύλο, ότι εδώ βαπτίστηκε η πρώτη ευρωπαία χριστιανή, η Λυδία, μία γυναίκα επιχειρηματίας που αναδείχθηκε σε ισαπόστολο και αποτέλεσε τον πυρήνα της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας επί ευρωπαϊκού εδάφους, καθιστούν την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου ξεχωριστή και την κατατάσσουν μεταξύ των ιστορικότερων Μητροπόλεων. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συμμετέχει και στηρίζει τις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια της Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου. Στο πλαίσιο αυτό, εκδώσαμε τον τόμο «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ», στον οποίο καταγράφεται η ανά τους αιώνες ιστορία της. Στο σημείο αυτό, οφείλω να ευχαριστήσω τον συγγραφέα, αρχαιολόγο Μιχάλη Λυχούνα, που έφερε με επιτυχία εις πέρας το έργο της καταγραφής μιας ιστορίας σχεδόν είκοσι ενός αιώνων, με ένα συνοπτικό και κατανοητό τρόπο για τον αναγνώστη. Επίσης, να ευχαριστήσω και όλους τους άλλους συντελεστές και ειδικά την γραφίστρια, Θώμη Αγγέλου και τα ΕΛ.ΤΑ. που φρόντισαν για την έκδοση του τόμου. Παραδίδουμε σήμερα στους πολίτες της Καβάλας αυτό το σημαντικό λεύκωμα ως μία υπόμνηση της ιστορικότητας του τόπου στον οποίο κατοικούν και δημιουργούν, με σκοπό να γνωρίσουν την αξία της περιοχής τους, ώστε και αυτοί με την σειρά τους να τον σεβαστούν και με όλες τους τις δυνάμεις να συμβάλλουν στην βελτίωση όλων των παραμέτρων της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Τέλος, το πρώτο αντίτυπο αυτής της τιμητικής έκδοσης το παραδίδω με σεβασμό στον μητροπολίτη, κύριο Στέφανο, το δεύτερο θα αποσταλεί στον παναγιότατο οικουμενικό πατριάρχη, κύριο Βαρθολομαίο, το τρίτο θα αποσταλεί στον μακαριότατο αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κύριο Ιερώνυμο».

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει συνεισφέρει η Ιερά Μητρόπολη Φ.Ν.Θ. αυτά τα εκατό έτη από την ίδρυσή της και στους σημαντικούς ιεράρχες και κληρικούς, που όλα αυτά τα έτη πρόσφεραν στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην πολύπλευρη στήριξη που προσφέρει η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, στο πρόγραμμα των εορτασμών των 100 ετών. Ο μητροπολίτης Φ.Ν.Θ. ευχαρίστησε την Περιφέρεια για την πολύ καλή συνεργασία και για την οικονομική στήριξη του εορτασμού της σημαντικής επετείου.

Στην συνέχεια, ο περιφερειάρχης παρέστη στην τελετή έναρξης του 21ου πανελληνίου συνεδρίου των Λυκείων Ελλάδας που διεξάγεται στην Καβάλα, έως και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, με συμμετοχές 300 συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Περιφέρειας για την ανάδειξη της γυναίκας σε όλους τους τομείς, υπογραμμίζοντας ότι, η περιφερειακή διοίκηση έχει κάνει πράξη την ισότητα των δύο φύλων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι, στις 4 από τις 5 γενικές διευθύνσεις της Περιφέρειας προΐστανται γυναίκες. Επίσης, ο Θόδ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της σύγχρονης γυναίκας στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, με όλες τις ιδιότητες που φέρουν, αλλά κύρια ως μητέρες που διαμορφώνει τις επόμενες γενιές. Στην τελετή έναρξης παραβρέθηκαν επίσης: ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αθλητισμού και απασχόλησης, Στέλιος Ιγνατιάδης. Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, Μαρίνα Φιλιππίδου, αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία του Λυκείου Ελληνίδων με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ευχαρίστησε για την οικονομική στήριξη του συνεδρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ