Η κίνηση στα ξενοδοχειακά καταλύματα αποτελεί ένα σημαντικό, αλλά όχι τον μοναδικό, δείκτη για τον τουρισμό στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Καβάλα. Τις προηγούμενες εβδομάδες ειπώθηκαν και γράφτηκαν αρκετά, σχετικά με την τουριστική κίνηση το έτος 2018. Για πρώτη φορά, όμως, δημοσιεύονται αριθμητικά στοιχεία, από τους ξενοδόχους, τα οποία βάζουν τέλος στην παραφιλολογία. Η πρώτη εκτίμηση, από την ανάγνωση των στοιχείων αυτών, είναι ότι ο τουρισμός στην Καβάλα, παρά την όχι ευνοϊκή συγκυρία, «κράτησε τις δυνάμεις του»!

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του συνδέσμου ξενοδόχων, στο α΄ εξάμηνο του έτους 2018, σημειώθηκε αύξηση των συνολικών διανυκτερεύσεων επισκεπτών κατά 5% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2017. Επίσης, κατά το α΄ εξάμηνο του 2018 υπολογίζεται ότι η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης έφτασε στο 59%. Από κει και πέρα, οι Έλληνες συμμετείχαν κατά 40,8% στη συνολική πληρότητα (35,6% το 2017), ενώ ο συνολικός αριθμός διανυκτερεύσεων των Ελλήνων επισκεπτών σημείωσε αύξηση κατά 20,1%. Οι αλλοδαποί κάλυψαν το 59,2% των διανυκτερεύσεων, σε σχέση με το 64,4% του α΄ εξαμήνου του προηγούμενου έτους. Ο συνολικός αριθμός των αλλοδαπών επισκεπτών παρουσίασε πτώση κατά 3,3%. Στην 1η θέση των αλλοδαπών τουριστών βρίσκονται σταθερά οι Βούλγαροι με ποσοστό 11,2%, με οριακή μείωση σε σχέση με το 2017. Ακολουθούν οι Τούρκοι με ποσοστό 9,1%, μειωμένο σε σχέση με το 2017 (11,6%). Στην 3η θέση με 6,8% παραμένουν οι Ρουμάνοι, με αύξηση σε σχέση με το 2017. Την 4η θέση καταλαμβάνουν οι Γερμανοί με αύξηση από το 3,4% το 2017 στο 5,6% το 2018. Ανερχόμενες εθνικότητες είναι: οι Άγγλοι με ποσοστό 3,3%, οι Αμερικανοί με 2,6%, οι νοτιοκορεάτες με 2,2%, οι Κύπριοι με 1,1% και οι Βέλγοι με 1%. Μείωση στις διανυκτερεύσεις παρουσιάζουν οι Τούρκοι, οι Ρώσοι, οι Σέρβοι και οι Γάλλοι επισκέπτες. Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι το στοιχείο, ότι στα ξενοδοχεία της Καβάλας διέμειναν επισκέπτες από 82 διαφορετικές χώρες!

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από σημαντικό δείγμα ξενοδοχειακών μονάδων του συνδέσμου ξενοδόχων Καβάλας και κρίνεται ότι είναι αντιπροσωπευτικά της συνολικής τουριστικής κίνησης των ξενοδοχείων της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ