-Ο τουρισμός μεταμορφώνει έναν τόπο, δεν υπάρχει αμφιβολία. «Η εικόνα του νησιού σήμερα, απέχει πολύ από την εικόνα που συναντήσαμε εμείς, όταν το επισκεφτήκαμε για πρώτη φορά», δήλωσε ένας Βούλγαρος που απέκτησε παραθεριστική κατοικία στην Θάσο. Εκτός από τα θετικά, κυρίως στην οικονομία, ο τουρισμός δημιουργεί και προβλήματα. Στην Θάσο, συγκεκριμένα, τους μήνες του καλοκαιριού, που με τους χιλιάδες επισκέπτες (σ.σ. προ της περιόδου covid-19) ο πληθυσμός αυξανόταν θεαματικά, γίνονται αισθητές οι ελλείψεις κυρίως στις υποδομές.
-Ο πρόεδρος των ξενοδόχων, Πάρις Παρασχούδης, είπε πως είναι λογικό το καλοκαίρι να παρατηρούνται προβλήματα, όπως έλλειψη στο νερό, διακοπές στην ηλεκτροδότηση, περισσότερα απορρίμματα, αυξημένη κίνηση οχημάτων κ.λπ., αφού ο πληθυσμός στο νησί σχεδόν τετραπλασιάζεται! Οι ελλείψεις και τα προβλήματα, ωστόσο, είναι παράγοντες που επηρεάζουν το τουριστικό προϊόν. Θα πείτε ότι, η Μύκονος και η Θήρα (Σαντορίνη), που είναι πολύ μικρότερα σε έκταση και σε αριθμό μόνιμων κατοίκων νησιά, σε σύγκριση με την Θάσο, κατακλύζονται από πολύ μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, επομένως θα έχουν πιο σοβαρά προβλήματα. Είναι σημαντικό οι τουριστικοί τόποι να διαχειρίζονται με επιτυχία την αυξημένη επισκεψιμότητα, για να είναι διαχρονικοί προορισμοί.
-Υπάρχουν καλά παραδείγματα τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό; Υπάρχουν. Ο Δήμος Θάσου πρέπει να αναζητήσει ένα τέτοιο, που έχει το ίδιο, πάνω-κάτω πληθυσμιακό μέγεθος και δέχεται τον ίδιο αριθμό επισκεπτών. Να αντλήσει πληροφορίες, δηλαδή, πως αντιμετωπίζουν εκεί τα ζητήματα του νερού, των απορριμμάτων, του κυκλοφοριακού φόρτου κ.λπ. Να πληροφορηθεί, επίσης, κατά πόσο ο τουρισμός αλλοίωσε τον τόπο κι αν δημιούργησε προβλήματα που δεν υπήρχαν.
-Οι νησιωτικοί τόποι έχουν τα δικά τους προβλήματα, τα οποία διογκώνονται όταν δέχονται πολλούς επισκέπτες και μάλιστα σε μικρές χρονικές περιόδους, όπως είναι η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα. Μακάρι η Θάσος να δέχεται πολλούς τουρίστες, αλλά θεωρούμε ότι η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να είναι στοχευμένη. Έτσι, η ροή τουριστών θα είναι ελεγχόμενη και το νησί θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες κατοίκων και ξένων.
-Λόγω του τουρισμού έχει ενισχυθεί ο κατασκευαστικός κλάδος. Εκτός από τις καινούργιες ξενοδοχειακές μονάδες, ανεγείρονται και παραθεριστικές κατοικίες, για τους εποχικούς επισκέπτες, αλλά και για τους αλλοδαπούς που θέλουν να έχουν μία στέγη στο νησί, για να κάνουν τις διακοπές τους. Τα καινούργια ξενοδοχεία και οι παραθεριστικές κατοικίες, πρέπει να συνδεθούν με τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το οδικό δίκτυο. Ο Δήμος, επομένως, πρέπει να είναι έτοιμος να προσφέρει τις παραπάνω υπηρεσίες.
-Εν κατακλείδι, η ανάπτυξη του τουρισμού δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη, αλλιώς θα λειτουργήσει αντίθετα στην ευημερία και στην ποιότητα ζωής του τουριστικού προορισμού. Ο επισκέπτης «δένεται» με έναν τόπο, όταν τον επισκέπτεται κάθε έτος και βλέπει ότι δεν έχουν αλλοιωθεί τα στοιχεία που τον προσέλκυσαν.