-Στην Καβάλα, με το πλούσιο κτηριακό απόθεμα, είναι αστείο να συζητάμε για την αξιοποίηση ακινήτων και χώρων, όπως το ακίνητο στην οδό Κύπρου (συμβολή με την οδό μητροπολίτη Προκοπίου). Η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, στην οποία φέρεται να ανήκει το ακίνητο, αποφάσισε να πραγματοποιήσει εργασίες ανακαίνισης, με σκοπό να στεγάσει το μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι, ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.) Καβάλας, που χρησιμοποιεί το ισόγειο του κτηρίου ως στέγη των δραστηριοτήτων του, ανελλιπώς από την δεκαετία του 1960, πρέπει να «μετακομίσει» σε άλλο χώρο. Τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου πίστευαν πως δεν θα γίνει πράξη το σχέδιο της Ιεράς Μητρόπολης Φ.Ν.Θ. να αξιοποιήσει το ακίνητο. Και ότι ο Σύνδεσμος, θα παραμείνει στην «στέγη» του, για άλλα πενήντα (και πλέον) έτη.

-Μας προκαλεί την απορία, ότι ένα σωματείο με την δυναμική και την ιστορία (σ.σ. 72 ετών) του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, δεν κατάφερε να αποκτήσει έναν δικό του χώρο, που θα καλύπτει τις ανάγκες του και θα δώσει την προοπτική για την ανάπτυξη του σωματείου. Όπως έκανε το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, το οποίο έχει δική του στέγη στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, κοντά στην δημοτική αγορά. Τι έκαναν οι διοικήσεις του Σ.Φ.Γ.Τ. όλες αυτές τις δεκαετίες; Επαναπαύτηκαν στην «καλή θέληση» του μητροπολίτη, ότι δεν θα «ξεσπιτώσει» τον Σύνδεσμο. Αναρωτιόμαστε αν η περιφερειακή διοίκηση αποφάσιζε να συμπεριλάβει στην ανακαίνιση του αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και τον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρο», αλλάζοντας την χρήση του κινηματογράφου, σε ποιο χώρο θα έκανε την προβολή των ταινιών το καλοκαίρι, η κινηματογραφική λέσχη του Συνδέσμου;

-Είναι ευκαιρία, επομένως, η σημερινή διοίκηση του Σ.Φ.Γ.Τ. να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα της εξασφάλισης ιδιόκτητης στέγης, που θα δώσει προοπτική στο σωματείο. Όπως προαναφέραμε, στην πόλη υπάρχουν αρκετά κτήρια που μπορούν να εξυπηρετήσουν τον σκοπό ενός πολιτιστικού σωματείου. Μπορεί ένα από τα κτήρια αυτά να γίνει δωρεά προς τον Σ.Φ.Γ.Τ. και να βρει χρηματοδότηση η διοίκηση του Συνδέσμου για την ανακαίνιση. Προτείνουμε ο Δήμος Καβάλας να κάνει δωρεά στον Σ.Φ.Γ.Τ. τις καπναποθήκες που αγόρασε στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου και το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου, να ζητήσει από το Υπουργείο πολιτισμού οικονομική συνδρομή για την ανακαίνιση των καπναποθηκών. Άλλωστε, η δημοτική Αρχή σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις καπναποθήκες αυτές, αφού τις ανακαινίσει, για πολιτιστικό σκοπό. Ας στεγαστεί, λοιπόν, εκεί ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών. Έως τότε, ο Σύνδεσμος μπορεί να κάνει τις δραστηριότητες του στην Μεγάλη Λέσχη και στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».

-Μια και αναφέραμε το θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», μία άλλη πρόταση είναι, να στεγαστεί ο Σ.Φ.Γ.Τ. στο νεοκλασικό κτήριο που στεγάζεται το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) στην οδό Φιλίππου. Το κτήριο αυτό βρίσκεται μερικά μέτρα πιο πάνω από την σημερινή στέγη του Συνδέσμου! Και το διοικητικό προσωπικό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να μεταφερθεί, είτε στο κτήριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού, όπου μετακόμισαν κι άλλες Υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας, είτε στο παλιό μέγαρο Wix, δίπλα στο Δημαρχείο, είτε σε άλλο δημοτικό ακίνητο.

-Υπάρχουν, λοιπόν, προτάσεις, τις οποίες θα εξετάσει το διοικητικό συμβούλιο του Σ.Φ.Γ.Τ., για να «γυρίσει σελίδα» στην ιστορία του σωματείου. Μία νέα σελίδα με νέα στέγη! Καλύτερη και σύγχρονη. Το ισόγειο του κτηρίου στην οδό Κύπρου εξυπηρέτησε άλλες εποχές. Εκεί, επίσης, ο Σύνδεσμος θα ζει συνέχεια με τον «φόβο», ότι η Ιερά Μητρόπολη Φ.Ν.Θ., θα ζητήσει την πλήρη χρήση του ακινήτου για δικό της σκοπό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ