-Στην Μυτιλήνη ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου, Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης, έκανε πράξη την δέσμευση απέναντι στην τοπική κοινωνία και παρέδωσε τον χώρο που λειτουργούσε η δομή φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή «Μαυροβούνι». Οι διαμένοντες στην δομή, έναν πρόχειρο καταυλισμό που δημιούργησε ο Δήμος Μυτιλήνης το έτος 2015 σε ένα εγκαταλελειμμένο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.). Ο Π. Μηταράκης δήλωσε σχετικά: «Η παράδοση της μέχρι πρότινος δομής του Καρά Τεπέ στους ιδιοκτήτες, αποτελούσε δέσμευση του Υπουργείου. Με αυτή, γίνεται ένα σημαντικό βήμα στην εθνική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών και μείωσης των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία. Ακολουθώντας αυτή την πολιτική, σύντομα η Λέσβος θα έχει μόνο μία αναγνωρισμένη δομή φιλοξενίας».

-Σε ποια (εθνική) προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών αναφέρεται ο υπουργός, όταν μεταφέρει μετανάστες από την μία δομή στην άλλη στην Μυτιλήνη, ή σε δομές που λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα και σε ορισμένες Περιφέρειες; Στις περιοχές, επίσης, που λειτουργούν δομές στην ηπειρωτική χώρα, δεν υπάρχουν επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες;

-Στο αίτημα της κοινωνίας της Καβάλας, να κλείσει η δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Περιγιάλι, ο υπουργός απάντησε «ρίχνοντας το μπαλάκι» στους άρχοντες, ζητώντας να του προτείνουν κατάλληλο χώρο για την μετεγκατάσταση. Στην Μυτιλήνη, ωστόσο, δεν ρώτησε τους τοπικούς άρχοντες και μετέφερε τους μετανάστες που διέμεναν στον πρόχειρο καταυλισμό που έστησε ο Δήμος, στο Κ.Υ.Τ. Μαυροβουνίου. Τελικά, ποιος αποφασίζει για την μετακίνηση των μεταναστών και την λειτουργία των δομών; Το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), οι τοπικές κοινωνίες;

-Μάλιστα, η καινούργια αναγνωρισμένη δομή στην Μυτιλήνη, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα χωροθετηθεί εκτός του αστικού ιστού και η χρηματοδότηση της κατασκευής της εγκρίθηκε εκατό τοις εκατό (100%) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι απάντηση στην άποψη που διατύπωσε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί το ελληνικό κράτος να δαπανήσει έναν σκασμό χρήματα, για να κατασκευάσει μία καινούργια δομή φιλοξενίας μεταναστών εκτός του αστικού ιστού της Καβάλας.

-Όσον αφορά τον πρώην καταυλισμό στο Μαυροβούνι και το Κ.Υ.Τ. στην Μόρια (τρόπος του λέγειν), που κάηκε από τους φιλοξενούμενους, θα αποδοθούν στην κοινωνία της Μυτιλήνης και θα αξιοποιηθούν ως εξής. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν πανεπιστημιακές σχολές, φοιτητικές εστίες και ένα τμήμα θα αξιοποιήσει ο Δήμος. Μην μας πείτε, ότι ο Δήμος Μυτιλήνης κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης στο Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου, όπως ζητάει από τον Δήμο Καβάλας, για να κλείσει την δομή και να παραχωρήσει το παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» στον Καβαλιώτικο λαό; Να ζητήσει ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, την πρόταση του Δήμου Μυτιλήνης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ