Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Καβάλας, Παναγιώτης Αγγελίδης, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, με αφορμή την έγκριση της πρώτης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού της «Δημωφέλεια» το έτος 2023. Θέλοντας να «υπεραμυνθεί» της επιλογής και της πολιτικής της δημοτικής Αρχής, όσον αφορά την λειτουργία της επιχείρησης, είπε ότι στην τετραετία 2018-2021, ο Δήμος επιχορήγησε με πολύ λιγότερα χρήματα την «Δημωφέλεια». «Είχα την μισή χρηματοδότηση από εσάς», ανέφερε απευθυνόμενος προς την τέως πρόεδρο, Αναστασία Ιωσηφίδου. Συγκεκριμένα, την περίοδο αυτή, η «Δημωφέλεια» έλαβε οικονομική ενίσχυση γύρω στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ, για να υλοποιήσει τους (κοινωφελείς) σκοπούς της. Να σημειώσουμε ότι, την περίοδο 2020-2021 είχαμε την πανδημία του κορονοϊού covid-19 και δεν έγιναν δράσεις από την «Δημωφέλεια», όπως το Cosmopolis festival. Επίσης, ο Π. Αγγελίδης σημείωσε ότι, εκτός από τον κοινωφελή χαρακτήρα, η επιχείρηση χρηματοδοτείται από τον Δήμο, για να πραγματοποιήσει τους αναπτυξιακούς σκοπούς της, όπως είναι η αναβάθμιση του πηλοθεραπευτηρίου στις Κρηνίδες. Για το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, η προηγούμενη διοίκηση της «Δημωφέλεια» δαπάνησε, από το αποθεματικό (σ.σ. θα αναφέρουμε παρακάτω ποιο είναι αυτό), για τις απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις το ποσό των 300.000 ευρώ. Πόσα χρήματα, από τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από τον Δήμο, δαπάνησε η σημερινή διοίκηση της «Δημωφέλεια» για την συνέχιση και υλοποίηση του έργου; Και σε ποιον άλλο επενδυτικό σκοπό χρησιμοποίησε την χρηματοδότηση από τον Δήμο;
Τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ δεν έφταναν και ο πρόεδρος της «Δημωφέλεια» άντλησε επιπλέον χρήματα από το λεγόμενο αποθεματικό, δηλαδή από το ποσό του 1.438.000 ευρώ, το οποίο κέρδισε η «Δημωφέλεια» από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας ως αποζημίωση, για την απαλλοτρίωση (δημοτικής) έκτασης με σκοπό την επέκταση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού «Φίλιππος Β». Την περίοδο 2018-2021, ο πρόεδρος άντλησε από το αποθεματικό αυτό 1.350.000 ευρώ, για να εξυπηρετηθούν οι κοινωφελείς και επενδυτικοί σκοποί της επιχείρησης (σ.σ. ποιοι είναι αυτοί;).
Θα διαφωνήσουμε με τον νυν και την τέως πρόεδρο της «Δημωφέλεια», όσον αφορά τον προορισμό της αποζημίωσης που κέρδισε η επιχείρηση από τον Ο.Λ.Κ. Είπαν, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ότι δεν υπήρχε δέσμευση που θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα της αποζημίωσης. Θα θυμίσουμε ότι, η τέως δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, δήλωσε πως η αποζημίωση θα δοθεί, για να γίνουν τα «πρώτα βήματα» προκειμένου να κατασκευαστεί το καινούργιο κλειστό γήπεδο στο Περιγιάλι. Αντίθετα, σήμερα η δημοτική Αρχή θα δαπανήσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ από το ταμείο του Δήμου, για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για το κλειστό γήπεδο.
Η τοποθέτηση που έκανε ο Π. Αγγελίδης στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εξέπληξε τους επικεφαλής των παρατάξεων «Ο Τόπος της Ζωής μας», Χρυσόστομο (Μάκη) Παπαδόπουλο και «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση», Ευάγγελο Παππά. Ο πρώτος αναφώνησε ότι: «Μ’ αυτά που ακούω, θέλω να πέσω στην θάλασσα», ενώ ο δεύτερος σχολίασε: «Ή στραβός είναι ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε. Έχω βγει από τα ρούχα μου, μ’ αυτά που άκουσα».
Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ήταν ο προβληματισμός που έβαλε ο Π. Αγγελίδης για το μέλλον της κοινωφελούς επιχείρησης. Η «Δημωφέλεια», σημείωσε, έχει πολλές ευθύνες, αρμοδιότητες, Διευθύνσεις και Τμήματα και πρέπει να αναλογιστούμε την πορεία της. Είναι προφανές, πλέον, ότι η σημερινή δημοτική Αρχή δεν πιστεύει στον ρόλο που έχει η «Δημωφέλεια» και την τελευταία τετραετία προσπαθεί να τον συρρικνώσει. Στην πράξη, θέλει να μετατρέψει την «Δημωφέλεια» σε έναν καλλιτεχνικό Οργανισμό, που θα διοργανώνει το μεταλλαγμένο Cosmopolis festival. Κι αυτό είναι δικό μας σχόλιο.
Τον Οκτώβριο του 2019, ο τότε πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Λάζαρος Σαρηγιαννίδης, παρέλαβε 3,4 εκατομμύρια ευρώ ταμειακά διαθέσιμα. Έως και το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Π. Αγγελίδης, η νυν δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας χρηματοδότησε την κοινωφελή επιχείρηση με 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά αυτά, κοντά στα 7,1 εκατομμύρια ευρώ, συν το «αποθεματικό» 1,4 εκατομμύριο ευρώ (σ.σ. 8,5 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο) δεν επαρκούσαν, για να κάνει την πολιτική της η διοίκηση της «Δημωφέλεια». Με αποτέλεσμα, σήμερα να έχει ταμειακά διαθέσιμα 1,3 εκατομμύριο ευρώ και 88.000 ευρώ στο «αποθεματικό»! Να αναφέρουμε, τέλος, ότι τα δύο έτη της πανδημίας του κορονοϊού covid-19, ο Δήμος επιχορήγησε με 1,1 εκατομμύριο ευρώ (600.000 ευρώ το 2020 και 500.000 ευρώ το 2021) την «Δημωφέλεια», ενώ η διοίκηση της επιχείρησης άντλησε 930.000 ευρώ από το «αποθεματικό» της. Δηλαδή, διαχειρίστηκε 2.030.000 ευρώ, για τους κοινωφελείς και επενδυτικούς σκοπούς της. Σε περίοδο, που η Ελλάδα βρισκόταν στην καραντίνα!
Για την ιστορία να αφέρουμε ότι, η αναμόρφωση του προϋπολογισμού της «Δημωφέλεια» εγκρίθηκε με 10 θετικές ψήφους, ενώ 5 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν αρνητικά και 6 δήλωσαν «παρών».