• Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την ανακοίνωση της διεξαγωγής του συνεδρίου τοπικής ιστορίας, τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Καβάλα, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα, τι μέλλει γενέσθαι με τη συλλογή του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας (Ι.Λ.Α.Κ.), το οποίο ίδρυσε ο Νίκος Ρουδομέτωφ. Η δήμαρχος σημείωσε ότι πρόκειται για ιδιωτική συλλογή και μόνο εάν παραχωρηθεί στον Δήμο Καβάλας μπορεί να απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση.
  • Ο Ν. Ρουδομέτωφ, σε παλιότερες συνεντεύξεις του, ζήτησε να μεταστεγαστεί το αρχείο σε ένα καλύτερο χώρο, από το διαμέρισμα που βρίσκεται στα Ποταμούδια. Είναι γεγονός, ότι το διαμέρισμα είναι (εντελώς) ακατάλληλο για τη φιλοξενία ενός τόσο σημαντικού αρχείου. Όμως, κατά την άποψη μας, ο Ν. Ρουδομέτωφ έπρεπε να φροντίσει τα προηγούμενα χρόνια, να βρει έναν πιο κατάλληλο χώρο, βλέποντας τη συλλογή του αρχείου να μεγαλώνει. Αφού δεν το έκανε, η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική του. Γιατί, δεν μπορεί ένας φορέας, όπως ο Δήμος, ή παλιότερα η Νομαρχία Καβάλας, να παραχωρήσουν δικό τους χώρο, για να στεγάσει τη συλλογή ενός ιδιώτη.
  • Ίσως κάποιος να αντιτάξει το παράδειγμα της παραχώρησης του παλιού μεντρεσέ στις Καμάρες, για να στεγάσει ο Σύλλογος Μικρασιατών τη συλλογή του μουσείου προσφυγικού ελληνισμού. Όμως, η συλλογή αυτή ανήκει σε ένα σύλλογο και προήλθε από δωρεές των μελών του. Δεν πρόκειται για ιδιωτική συλλογή.
  • Επίσης, υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα της μεταβίβασης της συλλογής του Ναυτικού Μουσείου στον Δήμο Καβάλας. Η συλλογή αυτή, αφού περιήλθε στον Δήμο, θα στεγαστεί σε ένα χώρο που θα την αναδείξει και θα γίνει «πόλος έλξης» για την πόλη. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τη συλλογή του Ι.Λ.Α.Κ., η οποία μπορεί να εμπλουτίσει το Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Καβάλας. Η απόφαση ανήκει στον Ν. Ρουδομέτωφ και στον γιο του, που ανέλαβε τη διαχείριση του αρχείου, αν δεν κάνουμε λάθος.
  • Ίσως η μεταβίβαση του αρχείου είναι η καλύτερη λύση, για να αποκτήσει το Ι.Λ.Α.Κ. μεγαλύτερο κύρος και να το γνωρίσει περισσότερος κόσμος, κυρίως οι Καβαλιώτες. Είμαστε βέβαιοι, ότι από την πλευρά της δημάρχου Καβάλας υπάρχει πολύ καλή διάθεση για συζήτηση. Και η διεξαγωγή του συνεδρίου για την τοπική ιστορία τον Νοέμβριο, είναι μία ευκαιρία οι δύο πλευρές να έρθουν κοντά.
  • Ακόμα, η δωρεά του αρχείου στον Δήμο Καβάλας, θα βοηθήσει στην αξιοποίηση του από το ντόπιο επιστημονικό δυναμικό και όχι μόνο, αφού η Δ. Τσανάκα δήλωσε ότι θέλει να δημιουργήσει στενή σχέση με τους Καβαλιώτες επιστήμονες και ερευνητές, που ζούνε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με σκοπό να προβάλλουν την πόλη. Το αρχείο του Ι.Λ.Α.Κ. θα προσελκύσει τους συμπατριώτες αυτούς πιο εύκολα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ