• Θα μας επιτρέψει ο φίλτατος πρόεδρος του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Νάσος Μητρόπουλος, να έχουμε μία επιφύλαξη σχετικά με την πρόταση του, να ιδρυθεί Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών με έδρα το Τ.Ε.Ι. Α,Μ,-Θ. «Το τοπίο συνεχώς αλλάζει, σε ότι αφορά τους τουρίστες. Πρέπει να γνωρίζουμε πως έρχονται οι τουρίστες στην περιοχή μας, μέσω ποιων γραφείων. Υπάρχει μία ολόκληρη επιστημονική μελέτη, που πρέπει να γίνεται πίσω από τον τομέα του τουρισμού. Δυστυχώς, μας λείπουν κρίσιμες πληροφορίες», δήλωσε σε συνέντευξη του. Κι αυτές, δηλαδή, τις κρίσιμες πληροφορίες θα τις παρέχει το Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών;
  • Τα τελευταία χρόνια, οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο στο κομμάτι της πληροφόρησης. Το Επιμελητήριο Καβάλας, για παράδειγμα, πραγματοποίησε έρευνα για τον τουρισμό στην περιοχή, την οποία παρουσίασε. Ο Δήμος Καβάλας, επίσης, έχει συνάψει συνεργασίες με μεγάλα τουριστικά γραφεία, όπως του Μουζενίδη, για τη φιλοξενία τουριστών από στοχευμένες αγορές (Ρωσία, Ινδία, Ολλανδία κ.ά.). Στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών του Δήμου Καβάλας και στο φρούριο, γίνεται καταγραφή των αλλοδαπών επισκεπτών, ενώ υπάρχει συνεργασία με τους ξενοδόχους, για ενημέρωση σχετικά με τις πληρότητες, τις διανυκτερεύσεις κ.λπ. Κοντολογίς, υπάρχει η πληροφόρηση προς τους αρμόδιους φορείς. Το ζητούμενο, νομίζουμε, είναι η αξιοποίηση των πληροφοριών αυτών, με σκοπό τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος.
  • Κατανοούμε ότι ο πρόεδρος θέλει μία νέα ερευνητική δομή στο Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ., η οποία θα αυξήσει το ακαδημαϊκό κύρος του ιδρύματος και θα του προσφέρει κι άλλους πόντους, στην αξιολόγηση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας. Κι εμείς επιθυμούμε να βρίσκεται ψηλά το Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ., γιατί προβάλλει τον τόπο εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.
  • Κατά την άποψη μας, η Καβάλα, η Θάσος και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ευρύτερα, χρειάζονται στελέχη και επαγγελματίες του τουρισμού, που θα δώσουν ώθηση, με τις γνώσεις τους, στο τουριστικό προϊόν. Δεν εννοούμε, μόνο, ένα ευπαρουσίαστο και φθηνό εργατικό δυναμικό, από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, ή το Τ.Ε.Ι., αλλά και υψηλού επιπέδου στελέχη διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων, τα οποία θα διαθέτουν την τεχνογνωσία και την εξοικείωση με τα σύγχρονα εργαλεία προβολής, πληροφόρησης και διάχυσης της πληροφορίας.
  • Γιατί πρέπει ο Δήμος Καβάλας, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. να βάλουν σε προτεραιότητα την ίδρυση του Ινστιτούτου Τουριστικών Μελετών και να μη το κάνει το Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ.; Ας ιδρύσει ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), όπως το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας (Κ.Τ.Ε.) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο θα αναλάβει την παροχή επιστημονικής βοήθειας στους παραπάνω φορείς και σε οποιονδήποτε έχει σχέση με τον τουρισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ