Ο Δήμος Καβάλας και η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση «Δημωφέλεια», τίμησαν την παγκόσμια ημέρα μουσείων παρουσιάζοντας στους ιστορικούς ερευνητές και στο κοινό ένα σημαντικό απόκτημα. Έναν άτλαντα, στον οποίο αποτυπώνεται η πόλη της Καβάλας λίγα έτη μετά το 1930, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο καπνού.
Ο δήμαρχος, Θεόδωρος Μουριάδης, έκανε λόγο για την 20ετή αναμονή της πόλης σε ό,τι αφορά την συντήρηση, την αναπαλαίωση και την μετατροπή της δημοτικής καπναποθήκης σε χώρο πολιτισμού. Συμπλήρωσε ότι, με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, η δημοτική καπναποθήκη θα γίνει κέντρο πολιτισμού, που, εκτός των άλλων, θα δίνει την δυνατότητα στους πολίτες και τους ερευνητές, να έχουν πρόσβαση σε ντοκουμέντα, προσβλέποντας να ανακαλύψουν κι άλλες κρυφές πτυχές της τοπικής ιστορίας. Κλείνοντας, έκανε αναφορά στην μετονομασία της δημοτικής καπναποθήκης, σε πολιτιστικό κέντρο «Λευτέρης Αθανασιάδης».
Ο πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Παναγιώτης Αγγελίδης, εστίασε στην ουσία της εκδήλωσης, που αφορά στην προβολή των δύο τομέων δραστηριότητας του μουσείου καπνού, του εκθεσιακού χώρου και του αρχείου, με το δεύτερο να στηρίζει τον πρώτο ως προς τα εκθέματά του. Από το αρχείο αντλούνται τα στοιχεία εκείνα, που δημιουργούν κάθε φορά και σε κάθε αλλαγή εκθεμάτων στηρίζουν το αφήγημα του μουσείου καπνού. Επί της ουσίας, αυτός ήταν και ο στόχος της εκδήλωσης. Η έκθεση ενός τεκμηρίου από χαρτί και η εμπειρία του επισκέπτη του μουσείου μέσα από την ψηφιακή του επίσκεψη σε ένα tablet.
Η γενική διευθύντρια της «Δημωφέλεια», Άλκηστις Βλάχου, σημείωσε ότι τα μουσεία ως χώροι ενταγμένοι στην κοινωνία, οφείλουν να συν-δημιουργούν μαζί της πολιτισμικό κεφάλαιο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των παρόντων, όσο και των επερχόμενων γενεών. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέλυσε τον όρο αειφορία στους μουσειακούς χώρους, καθώς το θέμα της φετινής εορτής ήταν: «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής», προσθέτοντας στην συζήτηση που έχει αρχίσει, εδώ και πολλές δεκαετίες, για την σχέση του πολιτισμού με την ανάπτυξη.
Τέλος, η ιστορικός πολιτισμού, με ειδίκευση στην δημόσια ιστορία, Κλεοπάτρα Χαλβατζόγλου, στο πλαίσιο παρουσίασης του άτλαντα ανέφερε ότι για τις ανάγκες μιας έρευνας η αναζήτηση στο αρχείο έφερε στο φως το αντικείμενο που από σήμερα θα εκτίθεται στο μουσείο καπνού. Πρόκειται για ένα σύνολο χειρόγραφων τοπογραφικών της Καβάλας, που παρουσιάζει το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Δωρίθηκε στο μουσείο καπνού τον Μάιο του 2006, από τις αδελφές Μαρία-Αγλαΐα και Ευλαμπία-Χριστίνα Αντύπα, θυγατέρες του Ξενοφώντα, κατοίκων Θεσσαλονίκης. Στην τεκμηρίωση του άτλαντα βοήθησε και το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγούνται στους χάρτες με τη βοήθεια ενός tablet που βρίσκεται δίπλα στην προθήκη.