-Το 2013, ο Θίοντορ έκρινε ότι η γραμμή αιγιαλού στην Καλαμίτσα πρέπει να μετατοπιστεί εγγύτερα προς την θάλασσα, έτσι ώστε να περιληφθούν στην ζώνη αιγιαλού τα κτίσματα που κατασκεύασε πριν αρκετές δεκαετίες ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) στην ακτή. Έτσι, πίστευε ο Θίοντορ, θα νομιμοποιούνταν τα κτίσματα και θα μπορούσε ο Δήμος Καβάλας να τα εκμεταλλεύεται για να έχει έσοδα.

-Που να φανταστεί ότι, το 2014 η ακτή Καλαμίτσα θα δινόταν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.). Που να φανταζόταν, επίσης, ότι το 2014 θα άλλαζε η διοίκηση στον Δήμο Καβάλας. Και που να φανταζόταν, ότι το 2019 θα γινόταν δήμαρχος! Έτσι, βρέθηκε μπλεγμένος σε μία κατάσταση που δημιούργησε εκείνος το 2013. Κι όσο προσπαθεί να βρει λύση, τόσο περισσότερο μπερδεύεται.

-Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, ο αιγιαλός είναι κοινόχρηστος και ανήκει κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο προστατεύει και διαχειρίζεται τον κοινόχρηστο χώρο. Πες μου, καρντάσι, Θίοντορ, τι έχει κάνει από το 2014 η ΕΤ.Α.Δ., για την προστασία του αιγιαλού στην ακτή Καλαμίτσας; Η ΕΤ.Α.Δ., αφού πήρε το «δώρο» της μετατόπισης της γραμμής αιγιαλού, δεν ενδιαφέρθηκε καν να εκδώσει οικοδομικές άδειες για τα κτίσματα που συνεκμεταλλεύεται με τον Δήμο Καβάλας τόσα χρόνια! Να θυμίσω ότι, ο Δήμος Καβάλας παρέλαβε από τον Ε.Ο.Τ. την περιοχή του αθλητικού κέντρου της Καλαμίτσας και έβγαλε την απαραίτητη πολεοδομική άδεια.

-Πως γίνεται, επομένως, να συνεχιστεί η εκμετάλλευση κτισμάτων που δεν έχουν οικοδομική άδεια και βρίσκονται εντός της ζώνης αιγιαλού (παρόμοιο παράδειγμα είναι και η γέφυρα απέναντι από το παλιό νοσοκομείο);

-Επίσης, αρμόδια Υπηρεσία για τον καθορισμό της γραμμής αιγιαλού και την διαφύλαξη της ακεραιότητας της ζώνης αιγιαλού, είναι η Κτηματική Υπηρεσία, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο οικονομικών. Πως εσύ, Θίοντορ, το 2013 αποφάσισες να «μεταφέρεις» την γραμμή αιγιαλού στην Καλαμίτσα, χωρίς να έχεις την αρμοδιότητα αυτή;

-Η άποψη μου, Θίοντορ, είναι η εξής. Είτε θα βγάλει οικοδομική άδεια η ΕΤ.Α.Δ. για τα παράνομα κτίσματα μέσα στην ζώνη αιγιαλού και θα τα δώσει σε ιδιώτη για να τα σουλουπώσει, για να μην σου θυμίζουν την δεκαετία που κατασκευάστηκαν, είτε θα κατεδαφιστούν και θα ελευθερωθεί η παραλία από το τσιμέντο. Και ο αιγιαλός θα γίνει πραγματικά κοινόχρηστος.

-Κι αν θέλεις να έχει έσοδα ο Δήμος Καβάλας, για να συντηρεί την (κοινόχρηστη) παραλία, μπορείς να κατασκευάσεις δύο όμορφα ξύλινα αναψυκτήρια (ήπιες κατασκευές) και να τα νοικιάσεις. Όσο η ΕΤ.Α.Δ. δεν ενδιαφέρεται για την προστασία της ακτής, δεν θα παίρνει και μερίδιο από τα ενοίκια.

-Υ.Γ. Δημοσιεύω μία παλιά φωτογραφία (τραβήχτηκε τον Απρίλιο του 2013) από τις ζημιές που έπαθαν οι τσιμεντένιες κατασκευές στην ακτή Καλαμίτσα, έπειτα από μία θαλασσοταραχή (νοτιά). Μήπως είναι μετά την απόφαση σου, να αλλάξεις την γραμμή αιγιαλού;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ