-Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024 γιορτάστηκε μία ακόμα επέτειος της εξέγερσης φοιτητών το 1973 κατά του δικτατορικού καθεστώτος που επιβλήθηκε τον Απρίλιο του 1967 στην Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι, ο εορτασμός της συγκεκριμένης επετείου φθίνει όσο περνούν τα έτη. Όπως είναι γεγονός, ότι ο εορτασμός της επετείου αυτής επιβλήθηκε από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. «Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου οδήγησε στην πτώση της χούντας και στην δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών, για την σταδιακή αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας στην χώρα μας», δήλωσε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, στο «μήνυμα» που απεύθυνε για την επέτειο. Η εξέγερση των φοιτητών στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 1973, δεν οδήγησε στην πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα.
-Όσο κι αν φανεί περίεργο, το τέλος στην δικτατορία των συνταγματαρχών έδωσε ένα νέο δικτατορικό καθεστώς, υπό τον Δημήτριο Ιωαννίδη το 1974! Ο Δ. Ιωαννίδης ανέτρεψε τους δικτάτορες και ανέλαβε τα ηνία της κυβέρνησης. Ωστόσο, τον Ιούλιο του ίδιου έτους ανατράπηκε και ο ίδιος, μετά από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, λόγω της αποτυχημένης προσπάθειας να ανατρέψει τον πρόεδρο Μακάριο και να επιβάλλει δικτατορία στο νησί. Ακολούθησε ο δεύτερος «Αττίλας» και η διχοτόμηση της Κύπρου για πενήντα έτη!
-Να αναφέρουμε, ακόμα, ότι στην διάρκεια της «επταετίας», έγιναν κι άλλες απόπειρες για την ανατροπή των συνταγματαρχών. Στις 22 Μαΐου 1973, δηλαδή μερικούς μήνες πριν από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, σχεδιάστηκε κίνημα από μέλη του Πολεμικού Ναυτικού. Στόχος ήταν, ο αποκλεισμός του λιμανιού του Πειραιά. Την παραμονή του κινήματος, υπήρξε η υποψία ότι οι δικτάτορες είχαν αντιληφθεί την στάση αυτή και το κίνημα ματαιώθηκε. Επίσης, τον Δεκέμβριο του 1967 είχε προηγηθεί το «βασιλικό κίνημα» για την ανατροπή του καθεστώτος. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄, σε συνεννόηση με έμπιστους στρατιωτικούς, οργάνωσε την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και τον σχηματισμό μιας δεύτερης κυβέρνησης εκεί. Παρότι συμμετείχαν μέλη της Αεροπορίας και του Ναυτικού, ο συντονισμός τους, καθώς και η μη ένταξη πολιτικών προσώπων και του λαού, οδήγησε στην αποτυχία του κινήματος. Μάλιστα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, για να αποφύγει την σύλληψη από τους δικτάτορες, διέφυγε στο εξωτερικό από το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα στην Καβάλα!
-Επομένως, στην διάρκεια της «επταετίας» υπήρξε μία αλληλουχία ιστορικών γεγονότων και απόπειρες για την πτώση της δικτατορίας. Το αποκορύφωμα αυτών των προσπαθειών, ήταν η ανατροπή των συνταγματαρχών από τον Δημ. Ιωαννίδη. Η εξέγερση των φοιτητών στην Αθήνα έχει, σαφώς, το «μερίδιο» της, κυρίως ως πράξη αντίστασης, στην ιστορία εκείνης της σκοτεινής πολιτικής περιόδου. Όμως, δεν αντιστάθηκαν μόνο οι φοιτητές στο δικτατορικό καθεστώς. Υπήρξαν κι άλλοι, επώνυμοι και απλοί πολίτες, ακόμα και δημοκρατικοί στρατιωτικοί, που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας στην χώρα.
-Κατά την άποψη μας, η επέτειος που πρέπει να εορτάζεται κάθε έτος, με την δέουσα λαμπρότητα, είναι η ημέρα της αποκατάστασης της δημοκρατίας τον Ιούλιο του 1974. Η επέτειος αυτή, δυστυχώς, έχει γίνει ένα «κοσμικό» γεγονός, που γιορτάζεται στους κήπους του προεδρικού μεγάρου! Επίσης, θεωρούμε απαραίτητο να μάθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα ιστορικά γεγονότα που προαναφέραμε, τα οποία προηγήθηκαν και ακολούθησαν της επιβολής του δικτατορικού καθεστώτος, εκτός από την εξέγερση των φοιτητών που κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία και με τις περισσότερες λεπτομέρειες, για να καταλαβαίνουν τι γιορτάζουν και γιατί γιορτάζουν. Ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, πλέον, είναι «τυπική διαδικασία». Αφορούσε και αφορά τους λίγους με πολιτικό συμφέρον.