-Ισχυρή σύσταση, για να χρησιμοποιήσουμε μία γνωστή φράση της περιόδου της πανδημίας του κορονοϊού covid-19, έκανε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, προς τους συλλόγους ΓΡΙ-ΓΡΙ, παράκτιων αλιέων και τους ιδιοκτήτες των σκαφών που ελλιμενίζονται στον λιμενίσκο των παλιών σφαγείων στην Καβάλα, προκειμένου να διατηρούν καθαρό το κρηπίδωμα και βεβαίως καθαρή την θάλασσα, έπειτα από τις καταγγελίες που δέχτηκε, για την ύπαρξη άχρηστων αντικειμένων και απορριμμάτων στην προβλήτα του λιμενίσκου.

-Κατά την άποψη μας, την παρέμβαση αυτή έπρεπε να κάνει ο Δήμος Καβάλας. Κι ας μην ανέλαβε, ακόμα, την διαχείριση του λιμενίσκου, αφού εκκρεμεί η ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου. Η καθαριότητα και η ευταξία στην προβλήτα, είναι αρμοδιότητα του Δήμου και δεν αποτελεί μόνιμη παρέμβαση όπως ένα λιμενικό έργο. Άλλωστε, τα απορριμματοφόρα του Δήμου μαζεύουν, σχεδόν καθημερινά, τα απορρίμματα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στον λιμενίσκο. Εργαζόμενοι στον Δήμο Καβάλας, επίσης, καθάρισαν τους κοινόχρηστους χώρους και περιποιήθηκαν το πράσινο.

-Και το κυριότερο, ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Γιάννης Ιακωβίδης, διαμήνυσε στους καταστηματάρχες, ότι πρέπει να απομακρύνουν τις μόνιμες κατασκευές έξω από τα καταστήματά τους, αλλιώς δεν θα προχωρήσει η διαδικασία για την νομιμοποίηση της χερσαίας ζώνης του λιμενίσκου και την ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου, στο οποίο θα περιέλθουν όλοι οι «ορφανοί» λιμενίσκοι εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Καβάλας.

-Γιατί, λοιπόν, δεν πηγαίνει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου, Κυριάκος Σταυρίδης, να μιλήσει με τους ιδιοκτήτες των αλιευτικών σκαφών και να τους ζητήσει να διατηρούν καθαρό τον λιμενίσκο των παλιών σφαγείων; Θα τους βρει στο εντευκτήριο που επαναλειτούργησε, αν δεν κάνουμε λάθος, στο ανατολικό άκρο της προβλήτας. Κι αν δεν συνετιστούν, να προσφύγει ο Δήμος στο Κεντρικό Λιμεναρχείο για την επιβολή κυρώσεων, δηλαδή χρηματικών προστίμων στον σύλλογο και τα μέλη του.

-Απομένει ένα έτος έως τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 και έχουμε έντονη αμφιβολία, ότι η δημοτική Αρχή θα ιδρύσει το Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο, το οποίο θα έχει την αρμοδιότητα για την καθαριότητα, την ευταξία, την βελτίωση των υποδομών και την είσπραξη τελών χρήσης του λιμενίσκου από τους ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών και τους καταστηματάρχες στην προβλήτα. Δυστυχώς, θα χαθεί μία τετραετία και δεν θα γίνει καμία αξιοποίηση των «ορφανών» λιμενίσκων από τον Δήμο Καβάλας.

-Θα συνεχίσουμε, έτσι, να εναποθέτουμε την ελπίδα στους καταστηματάρχες και στην ευσυνειδησία των ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών, για να διατηρούνται οι λιμενίσκοι σε αξιοπρεπή κατάσταση. Ειδικά για τον λιμενίσκο των παλιών σφαγείων, αναφέραμε ότι μπορεί να γίνει εφάμιλλος με το μικρολίμανο στον Πειραιά, το οποίο σχεδιάζει να αναπλάσει ο Δήμος Πειραιά, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής και ίδιους πόρους, όπως φαίνεται στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ