-Η πρωτοβουλία των σωματείων της Γ΄ εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου, για την «αναδιάρθρωση» της κατηγορίας, δεν είμαστε σίγουροι ότι αφορά την πρόοδο του ελληνικού και συγκεκριμένα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

-Με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού μητρώου αθλητικών σωματείων, ο αριθμός των σωματείων στις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων (Ε.Π.Σ.) μειώθηκε. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο συρρικνώνεται στην βάση (σ.σ. τις ερασιτεχνικές κατηγορίες) και οι παράγοντες των σωματείων ζητούν να αυξηθούν οι όμιλοι στην Γ΄ εθνική κατηγορία! Σήμερα, δηλαδή στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2022-2023, το πρωτάθλημα της Γ΄ εθνικής κατηγορίας διεξάγεται με 71 σωματεία κατανεμημένα σε 5 ομίλους. Κατά την άποψη μας, είναι ένα ισορροπημένο μοντέλο για την κατηγορία αυτή. Εάν θα αλλάξει κάτι, θεωρούμε ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των ομάδων, άρα και των ομίλων. Κάποτε, το πρωτάθλημα της Γ΄ εθνικής κατηγορίας διεξαγόταν σε δύο ομίλους, βόρειο και νότιο και ήταν, πιστεύουμε, πιο ανταγωνιστικό. Η ποιότητα του ποδοσφαίρου που παίζεται στο σημερινό πρωτάθλημα, πλην ελάχιστων περιπτώσεων, είναι μέτρια έως κακή. Αλλά, πώς να υπάρχει καλό θέαμα στα γήπεδα που διεξάγονται τα παιχνίδια; Τα περισσότερα από αυτά έχουν κακό αγωνιστικό χώρο και σημαντικές ελλείψεις.

-Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) πρέπει να δώσει έμφαση στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Να αυξήσει τον αριθμό των σωματείων στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και να συμβάλλει στην αναβάθμιση των γηπέδων. Εάν δυναμώσει το ερασιτεχνικό, είναι εύκολο να «στηθεί» μία γερή πυραμίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς, η Γ΄ εθνική κατηγορία τείνει να αντικαταστήσει τα υποβαθμισμένα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, γι’ αυτό και αρκετά σωματεία δεν επιθυμούν να επανέλθουν στα πρωταθλήματα που διοργανώνουν οι Ε.Π.Σ.

-Επίσης, η Super League 2, είναι μία καθαρά επαγγελματική κατηγορία, στην οποία είναι δύσκολο και πολλές φορές αδύνατο να σταθούν τα σωματεία με ερασιτεχνική οργάνωση και λειτουργία της Γ΄ εθνικής κατηγορίας. Γι’ αυτό παρατηρείται το σύνηθες, πλέον, φαινόμενο, είτε να αποσύρουν την συμμετοχή τους, είτε να εγκαταλείπουν στην διάρκεια του πρωταθλήματος. Έτσι γίνεται «ζημιά» και στην Super League 2. Εάν παραμείνουν οι δύο όμιλοι στην Super League 2 και αυξηθούν οι όμιλοι στην Γ΄ εθνική κατηγορία, θα έχουμε μία ανισορροπία, που θα γίνει επιζήμια για το ποδόσφαιρο. Θα δημιουργηθεί μία ενδιάμεση κατηγορία «μαμούθ» (Γ΄ εθνική) και θα φθίνουν οι ερασιτεχνικές κατηγορίες και η Super League 2. Οποιαδήποτε μεταβολή σε κατηγορία και το γνωρίζουν καλά οι παράγοντες των σωματείων, επηρεάζει όλο το οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

-Τα τελευταία έτη γίνονται συνεχείς πειραματισμοί στον χώρο, είτε από την πολιτεία, είτε από την Ε.Π.Ο., που έχουν ολέθριες επιπτώσεις στο άθλημα του ποδοσφαίρου, στα σωματεία και τους εμπλεκόμενους. Οι αποσπασματικές αποφάσεις και οι ευκαιριακές πολιτικές, θα βυθίσουν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα σε βαθύτερη κρίση και ανυποληψία. Λυπούμαστε που μερίδα των παραγόντων, δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ