-Στον απόηχο των γεγονότων στα Πετρέλαια Καβάλας και την επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας, για να τερματιστεί ο αποκλεισμός των χερσαίων εγκαταστάσεων, η συζήτηση συνεχίζεται στην τοπική κοινωνία. Άλλωστε, η υπόθεση απασχολεί την Δικαιοσύνη και την τελευταία εβδομάδα του 2021, ίσως κληθούν να δικαστούν οι δεκαεπτά (17) εργαζόμενοι που προσήχθησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας και αφέθηκαν, στην συνέχεια, ελεύθεροι.
-Παρεμπιπτόντως, θα διαφωνήσουμε με την χρήση της λέξης «εισβολή» από τις Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης (Μ.Α.Τ.) στο εργοστάσιο των Πετρελαίων που χρησιμοποιούν ορισμένοι, για την αστυνομική επιχείρηση της Τρίτης 21 Δεκεμβρίου 2021. Η λέξη «εισβολή» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την βίαιη είσοδο και την επακόλουθη πιθανή συμπλοκή. Στην περίπτωση της αστυνομικής επιχείρησης στο εργοστάσιο «Σίγμα» έγινε αιφνίδια είσοδος των διμοιριών Μ.Α.Τ., χωρίς να ασκηθεί βία. Στο ανακοινωθέν της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρεται πως δεν έγινε ρίψη χημικών, ούτε σημειώθηκε τραυματισμός αστυνομικού, ή εργαζόμενου των Πετρελαίων. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο έριξαν νερό, πέτρες, μπουλόνια, ενώ θα εξεταστεί από την Δικαιοσύνη και η διαρροή υδρόθειου στις εγκαταστάσεις. Άραγε, εάν οι αστυνομικοί των Μ.Α.Τ. ζητούσαν να εισέλθουν ειρηνικά μέσα στο εργοστάσιο, από την κεντρική πύλη, οι εργαζόμενοι θα διέλυαν τον αποκλεισμό; Από την αντίδραση που έδειξαν οι εργαζόμενοι όταν αιφνιδιάστηκαν, είναι προφανής η απάντηση.
-Επομένως, επιβεβαιώνεται ότι οι εργαζόμενοι έκαναν κατάληψη του εργοστασίου και η ομάδα που συγκρότησε το σωματείο τους έκανε περιφρούρηση της κατάληψης. Αλλά, αυτά είναι ζητήματα που θα διαλευκανθούν στην ανακριτική διαδικασία. Εμείς θέλουμε να αναφερθούμε στην συζήτηση που έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας.
-Στην συνεδρίαση αυτή ακούστηκαν απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, από αιρετούς, για τα μέλη των Μ.Α.Τ. που συμμετείχαν στην αστυνομική επιχείρηση στα Πετρέλαια Καβάλας. Ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, αποκάλεσε τους αστυνομικούς υπαλλήλους «ΜΑΤατζήδες», ενώ ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Συμπαράταξη Πολιτών», Νίκος Μουρτασάγας, τους χαρακτήρισε «μπάτσους». Έπειτα από παρέμβαση της προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας, Φωτεινής Κόγια, η οποία είναι απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και όχι συνταξιούχος, ο δήμαρχος «αναδιπλώθηκε» και απάντησε πως δεν ήθελε να απαξιώσει τους άνδρες των Μ.Α.Τ. Ήθελε, κατά την άποψη μας, να δείξει τα «διαπιστευτήρια» του προς το σωματείο εργαζομένων στα Πετρέλαια και να «πουλήσει Αριστεροσύνη».
-Η τοποθέτηση του Ν. Μουρτασάγα δεν μας εξέπληξε. Δείχνει το ιδεολογικό μίσος απέναντι στην Ελληνική Αστυνομία και γενικότερα, σε ότι εκφράζει την καταστολή και την κρατική εξουσία. Ωστόσο, εκτός από δημοτικός σύμβουλος, είναι και εκπαιδευτικός. Ως εκπαιδευτικός, είναι πιθανό να έχει μαθητή του οποίου ο γονέας, ή και οι δύο γονείς, ή άλλος συγγενής, υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία. Επίσης, δεν αποκλείεται κάποιος από τους μαθητές του, στο μέλλον, να ενταχθεί στην Ελληνική Αστυνομία, για να αποκατασταθεί επαγγελματικά. Ποια εντύπωση, λοιπόν, θα σχηματίσουν οι μαθητές για τους αστυνομικούς υπαλλήλους, όταν ο δάσκαλος τους αποκαλεί «οι μπάτσοι»; Λυπούμαστε περισσότερο για τους Καβαλιώτες, που εξέλεξαν τα άτομα αυτά, για να τους εκπροσωπήσουν στο ανώτερο συλλογικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης.