Οι σύλλογοι κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης απέστειλαν την ακόλουθη επιστολή προς τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την ένταξη του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α., στο κανονικό καθεστώς, λόγω de minimis:
Κύριε υπουργέ,
Για το έτος 2018 αποφασίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η έκτακτη ενίσχυση μέσω de minimis των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας. Η ενίσχυση αυτή, ήταν στην ουσία αποζημίωση για μέρος της οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν οι αιγοπροβατοτρόφοι, λόγω των πολύ χαμηλών έως εξευτελιστικών τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα.
Να σημειωθεί ότι, ενίσχυση μέσω de minimis δόθηκε τοπικά και για διάφορα είδη καλλιεργειών, όπως και για αιγοπροβατοτρόφους συγκεκριμένων περιοχών της χώρας, για δυσκολίες που αντιμετώπισαν, κυρίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και της μείωση της παραγωγής τους.
Μέσω του de minimis, στην ουσία, αποζημιώνονται άμεσα ζημιές, ή προβλήματα στο ζωικό, στο φυτικό κεφάλαιο και στην παραγωγή, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛ.Γ.Α., ή μέσω των χρονοβόρων Π.Σ.Ε.Α.
Λόγω των φορολογικών δηλώσεων που καλούμαστε να καταθέσουμε αυτές τις μέρες, προέκυψε για πολλούς μικρούς κτηνοτρόφους, που λαμβάνουν επιδοτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ, να ξεπερνούν το όριο αυτό, λόγω του de minimis.
Όπως αναφέραμε παραπάνω, όμως, το de minimis είναι ουσιαστικά αποζημίωση και δεν θα έπρεπε να προσμετράται στο άθροισμα των επιδοτήσεων. Ταυτόχρονα όμως, η προσμέτρηση αυτή δημιουργεί αλυσιδωτά οικονομικά βάρη στον κτηνοτρόφο. Σε μία από τις πολλές περιπτώσεις, συνάδελφος κτηνοτρόφος που εισέπραξε de minimis 900 ευρώ, τα οικονομικά βάρη που προκύπτουν γι’ αυτόν, ξεπερνώντας τα 5.000 ευρώ επιδοτήσεων, είναι δυσανάλογα περισσότερα του ποσού που εισέπραξε σαν αποζημίωση, για την οικονομική ζημιά που υπέστη το 2018, από την πτώση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα.
Ο κτηνοτρόφος αυτός έχει την υποχρέωση να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., να τηρεί δηλαδή βιβλία εσόδων εξόδων, με το ανάλογο κόστος προς τον λογιστή του, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να καταθέσει ετεροχρονισμένα και με πρόστιμα και τριμηνιαίες δηλώσεις Φ.Π.Α., όπως κι ότι άλλο γραφειοκρατικό προκύπτει από την ένταξή του αυτή, ενώ ταυτόχρονα είναι υπόχρεος του τέλους επιτηδεύματος.
Το χαρακτηριστικό στην περίπτωση του de minimis, είναι ότι κατά κόρων δίνεται για μία χρονιά κι αυτό σημαίνει ότι, οι επιδοτήσεις του κτηνοτρόφου το επόμενο έτος, επανέρχονται λογικά κάτω από το όριο των 5.000 ευρώ και μπορεί να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς. Το συγκεκριμένο θέμα αφορά πάρα πολλούς γεωργούς και κτηνοτρόφους του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α.
Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας, για να διευκρινιστεί από το ΥΠΑΑΤ προς το Υπουργείο Οικονομικών κι από εκεί αρμοδίως, μέχρι και τους λογιστές ότι, η συγκεκριμένη ενίσχυση δεν πρέπει να υπολογίζεται στο άθροισμα των επιδοτήσεων, αλλά να προσμετράται ως αποζημίωση. Παράλληλα με τα παραπάνω, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους λογιστές, να προχωρήσουν σε διορθώσεις των ήδη κατατεθημένων φορολογικών δηλώσεων, χωρίς πρόστιμα. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την άμεση ανταπόκρισή σας.