– Η ελληνική γη διαθέτει πανέμορφα τοπία, αλλά και δύσβατες περιοχές, στις οποίες, κατά καιρούς, ξεσπούν πυρκαγιές, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από επίγειες δυνάμεις, ενώ όταν πέσει το σκοτάδι σταματούν και οι ρίψεις των εναέριων μέσων.
– Επομένως, χρειάζεται κάποιο «μέσο», το οποίο θα μπορεί να επιχειρεί για την κατάσβεση των πυρκαγιών σε απρόσιτες περιοχές υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
– Κάποτε υπήρχαν οι «δασοκομάντο», που μεταφέρονταν στις εστίες των πυρκαγιών με ελικόπτερα του ελληνικού στρατού, για να δώσουν την «μάχη των πρώτων ωρών» με την πύρινη λαίλαπα.
– Επειδή η Ελλάδα είναι μία πολύπαθη χώρα από τις δασικές πυρκαγιές, κάθε καλοκαίρι, νομίζουμε ότι η κεντρική διοίκηση πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τη συγκρότηση ενός σώματος ειδικά εκπαιδευμένων ανδρών (και γυναικών), το οποίο θα έχει το πολύ βασικό και καθοριστικό στοιχείο, για την καταστολή των πυρκαγιών, της ταχύτητας επέμβασης οπουδήποτε στην επικράτεια χρειαστεί.
– Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι «πρώτες ώρες» σε μία επιχείρηση κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς είναι κρίσιμες, γιατί στο χρονικό αυτό διάστημα κρίνεται ο έλεγχος της εστίας.
– Όπως, επίσης, είναι πολύ κρίσιμο όταν αντιληφθούμε μία πυρκαγιά, να ειδοποιήσουμε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ή την Ελληνική Αστυνομία και να δώσουμε ακριβή θέση της εστίας που βλέπουμε.
– Για να επανέλθουμε στο ειδικό σώμα δασοπυροσβεστών, μπορεί να στελεχωθεί από πρώην στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων του ελληνικού στρατού, καταδρομείς και αλεξιπτωτιστές δηλαδή, που βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση και σχετικά μικρή ηλικία.
– Οι «κομάντο» αυτοί θα εκπαιδευτούν από το Πυροσβεστικό Σώμα και θα εξοπλιστούν με τα πιο σύγχρονα επιχειρησιακά μέσα, για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Η μεταφορά τους θα γίνεται με τα καλύτερα ελικόπτερα που διαθέτει ο ελληνικός στρατός, τα οποία θα πετούν οι καλύτερα εκπαιδευμένοι πιλότοι.
– Μπορούν να συγκροτηθούν τρεις-τέσσερις τέτοιες ομάδες, για να καλυφθεί όλη η επικράτεια, οι οποίες θα εκπαιδεύονται δώδεκα μήνες τον χρόνο, ώστε να συνδράμουν στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.
– Θεωρούμε πως η «δαπάνη» αυτή πρέπει να γίνει, γιατί θα βοηθήσει να γλιτώσουμε εκατομμύρια ευρώ από τις περιουσίες που καταστρέφονται, τις ζωές που χάνονται, τα δάση που γίνονται κάρβουνα, τις αποζημιώσεις στους πληγέντες και τις συνέπειες που ακολουθούν.
– Αυτή την πρόταση καταθέτουμε, για να επανέλθει στην ελληνική κοινωνία το αίσθημα της ασφάλειας, ότι στις έκτακτες ανάγκες θα υπάρχει κάποιος που ξέρει τι θα κάνει, πότε και πως θα το κάνει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ