-«Σήμερα έχουμε ένα γερασμένο και μη ελκυστικό Ε.Σ.Υ. Το παρόν σχέδιο νόμου, λοιπόν, έρχεται να οργανώσει, να επικαιροποιήσει και να προσαρμόσει το Ε.Σ.Υ., σε μεγάλο βαθμό, στα δεδομένα των απαιτήσεων της σύγχρονης πραγματικότητας», είπε, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ο Καβαλάρχης.
-Είναι, άραγε, τυχαίο, ότι η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο αυτό, για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, μετά από μία υγειονομική κρίση, μία δεκαετία μνημονίων και, το κυριότερο, μερικούς μήνες πριν από την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών; Διότι, αν ψηφιστεί και γίνει νόμος του κράτους, η δυνατότητα παροχής ήπιου ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα τολμήσει η επόμενη κυβέρνηση να καταργήσει τον νόμο αυτό;
-Τι εννοούσε ο Καβαλάρχης λέγοντας πως το Ε.Σ.Υ. είναι γερασμένο και μη ελκυστικό; Είναι «γερασμένο» επειδή πέρασαν περίπου 40 έτη από την ίδρυσή του; Αν το Ε.Σ.Υ. θεωρείται «γερασμένο», καρντάσια, τι να πούμε για το πολιτικό σύστημα της λεγόμενης «μεταπολίτευσης», το οποίο συμπληρώνει μισό αιώνα! Επίσης, πως μπορεί να είναι ελκυστικό το Ε.Σ.Υ., όταν στις προηγούμενες κρίσεις που πέρασε η Ελλάδα αποδυναμώθηκε συστηματικά; Και στο ήδη υπο-στελεχωμένο και συρρικνωμένο από πλευράς προσωπικού (αριθμητικά και ποιοτικά) Ε.Σ.Υ., ήρθε το «κερασάκι στην τούρτα» της απαξίωσης, με την πολιτική απόφαση να τεθούν σε αναστολή εργασίας χιλιάδες έμπειροι και μάχιμοι υγειονομικοί, την περίοδο της πανδημίας! Πως θα θέλει ένας νέος γιατρός και μία νέα νοσηλεύτρια να ενταχθούν στο Ε.Σ.Υ., όταν απειλούνται, ανά πάσα στιγμή, να χάσουν την (κακοπληρωμένη) δουλειά τους, με μία απόφαση του υπουργού υγείας; Γι’ αυτό, οι νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό, όπου διαπρέπουν στα δημόσια συστήματα υγείας άλλων χωρών.
-Και κάτι τελευταίο. Σκοπός του Ε.Σ.Υ., όταν ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1983, ήταν: «Η ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των αναγκών του ελληνικού λαού και όσων διαμένουν στην Ελλάδα, μέσω της παροχής δωρεάν υπηρεσιών». Αν οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. μπορούν να παρέχουν και «ήπιο ιδιωτικό έργο», καρντάσια, τι σόι ρόλο έχει το δημόσιο σύστημα υγείας;
-Υ.Γ. Μήπως, Καβαλάρχη καρντάσι, η κυβέρνηση έπρεπε να φέρει ένα σχέδιο νόμου για την δημιουργία ενός δυνατού δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για να μην χρειάζεται οι νοσοκομειακοί γιατροί να «προσφέρουν» ήπιο ιδιωτικό έργο εκτός των δημόσιων νοσοκομείων; Λέω εγώ…