Το εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας, συνδιοργανώνουν διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 (10:00-13:00) με τίτλο: «Επεξεργασία δορυφορικών εικόνων, για την αποτύπωση των επιπτώσεων πλημμυρικών φαινομένων». Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου PONTOS, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας για την Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας. Στόχος του σεμιναρίου είναι, να παρουσιαστεί στους γεωτεχνικούς και άλλους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες και επιστήμονες, η μεθοδολογία επεξεργασίας και ανάλυσης δορυφορικών εικόνων του συστήματος Copernicus, με στόχο την ολοκληρωμένη αποτύπωση των επιπτώσεων ακραίων πλημμυρικών φαινομένων. Ειδικότερα, θα παρουσιαστεί η μεθοδολογία αποτύπωσης των πλημμυρισμένων περιοχών, έπειτα από έντονα γεγονότα βροχόπτωσης, αλλά και των μεταβολών της ακτογραμμής, ως συνέπεια φαινομένων οξείας παράκτιας διάβρωσης. Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν:

-Στην εύρεση, επιλογή και συλλογή δορυφορικών εικόνων από ελεύθερες στον χρήστη βάσεις δεδομένων.

-Στην εισαγωγή και επεξεργασία των δορυφορικών εικόνων με την χρήση λογισμικού Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (QGIS).

-Στην διαδικασία ημι-εμπειρικής ταξινόμησης των κελιών της δορυφορικής εικόνας (Image classification). Οι πλατφόρμες και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι τα ακόλουθα: Copernicus Open Access Hub (https://scihub.copernicus.eu/), Earth explorer (https://earthexplorer.usgs.gov/), Planet Explorer (https://www.planet.com/explorer), QGIS v3.22 (https://qgis.org/en/site/). Πρόσθετο εργαλείο ταξινόμησης SCP plug-in tool (Semi-Automatic Classification plug-in). Για την συμμετοχή στο σεμινάριο απαιτείται εγγραφή, συμπληρώνοντας την σχετική φόρμα. Οι συμμετέχοντες, εφόσον το επιθυμούν, θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής. Ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdNJN-Twp4FBcOk-hynO4lL05DPn1b1-HuVWmxhldbfox5D4A/viewform?usp=sf_link. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με την χρήση της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM (ID: 849 9287 5081, κωδικός: PONTOS). Σύνδεσμος: https://us06web.zoom.us/j/84992875081?pwd=eGlsZnFhTmZtMVNxN1pCMjBOQjVRUT09.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ