Δεν ήταν ούτε η φυσική ομορφιά, ούτε η ιστορία, ούτε κάποιο άλλο χαρακτηριστικό της Καβάλας, που έκανε εντύπωση στον επικεφαλής του κινήματος «Ποτάμι», Σταύρο Θεοδωράκη, στην τελευταία επίσκεψη που πραγματοποίησε στην πόλη, με αφορμή την περιοδεία του στην Ελλάδα ενόψει της εκλογής προέδρου στο νέο πολιτικό φορέα του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας (και όχι μόνο). Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης στην παλιά πόλη (σ.σ. στο καφέ-μπαρ Μπρίκι), το απόγευμα της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου 2017, εκείνο που ανέφερε, ήταν η λειτουργία της σχολής εκπαίδευσης πιλότων της εταιρείας Egnatia Aviation. Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα επόμενα έτη, η ζήτηση σε πιλότους από τις αεροπορικές εταιρείες θα αυξηθεί κατακόρυφα και η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο σχολών εκπαίδευσης, όπως αυτή που λειτουργεί στην Καβάλα.
Πριν μιλήσει στα Μέσα Ενημέρωσης, ο υποψήφιος πρόεδρος του νέου πολιτικού φορέα συναντήθηκε με την δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, η οποία του ευχήθηκε να είναι ο νικητής των εκλογών! «Στις 12 και στις 19 Νοεμβρίου, ψηφίζουμε για ένα εντελώς νέο κόμμα. Δεν μιλάμε για ένα κόμμα της κεντροαριστεράς, αλλά για ένα προοδευτικό κίνημα στον κεντρώο χώρο, στο οποίο θα συμμετέχουν σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, οικολόγοι, κεντροαριστεροί και οποιοσδήποτε άλλος επιθυμεί», δήλωσε και τόνισε ότι: «Πρέπει να κάνουμε ξανά μεγάλη την δημοκρατική παράταξη». Ο στόχος του είναι, εφόσον αναδειχτεί πρόεδρος, να ανανεώσει την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που έχουν νέες ιδέες και διαφορετική αντίληψη για την πολιτική. «Είναι καλό, αυτό το νέο ξεκίνημα να γίνει με «ανοιχτούς ορίζοντες», σημείωσε.
Περιγράφοντας το προφίλ του νέου αρχηγού, κατά την άποψη του, είπε ότι πρέπει να συνδυάζει τα εξής στοιχεία: Την ντομπροσύνη, την τόλμη, την εργατικότητα και την εντιμότητα. Ευχήθηκε η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία να είναι μαζική και εκτίμησε ότι μπορεί να ανέλθει στους διακόσιους χιλιάδες ψηφοφόρους. Εάν πλησιάσει στο νούμερο αυτό, πρόσθεσε, θα είναι πολύ δύσκολο να επικρατήσει το κομματικό κριτήριο στην επιλογή του προέδρου.
Τέλος, ενδιαφέρουσα ήταν η θέση του για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς οικονομικής επιτήρησης (μνημόνιο). Τα μνημόνια, είπε, δεν έφεραν την κρίση, αλλά η χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος. Τα μνημόνια, πρόσθεσε, ήταν η αφορμή να γίνει ένας «εμφύλιος» στη χώρα. «Ήταν ανάγκη να κάνουμε μία συμφωνία, αλλά δεν υπήρχε συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών, ούτε και λύσεις. Εκτός από τα δανεικά, ζητήσαμε από τους εταίρους και τις λύσεις», σχολίασε. Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και τοπικά στελέχη του κινήματος «Ποτάμι», καθώς και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του Πα.Σο.Κ., Ιορδάνης Χοροζίδης.