Το «μπάζωμα» του ανοικτού κολυμβητηρίου είναι η εύκολη λύση, αλλά η συγκεκριμένη λύση θα είναι «ταφόπλακα» για την χρήση του χώρου από τον Δήμο Καβάλας. Επειδή θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί και να συμβάλλουμε στην επίλυση προβλημάτων του τόπου, θέλουμε να καταθέσουμε την ακόλουθη πρόταση. Καταρχάς, θεωρούμε αδιανόητο να καταργηθεί μία αθλητική εγκατάσταση, από τις περιορισμένες που υπάρχουν εντός της πόλης.
Η «εποχική» χρήση του κολυμβητηρίου είναι μία λύση. Δηλαδή, η λειτουργία του κλειστού κολυμβητηρίου στο Περιγιάλι τους χειμερινούς μήνες και του ανοικτού κολυμβητηρίου τους θερινούς μήνες, θα πρόσφερε σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Τον χειμώνα, για παράδειγμα, δεν θα χρειαζόταν να θερμαίνεται το νερό της πισίνας του ανοιχτού κολυμβητηρίου και το καλοκαίρι, να λειτουργεί ο κλιματισμός στο κλειστό κολυμβητήριο.
Ωστόσο, θεωρούμε ότι τα δύο κολυμβητήρια μπορούν να χρησιμοποιούνται σε όλη την διάρκεια του έτους, χωρίς να επιβαρύνεται οικονομικά ο Δήμος Καβάλας. Τους καλοκαιρινούς μήνες, π.χ., μπορεί να γίνεται η ετήσια συντήρηση του κλειστού κολυμβητηρίου και να φιλοξενούνται μόνο κάποιες διοργανώσεις υγρού στίβου. Τον χειμώνα, επίσης, το ανοικτό κολυμβητήριο μπορεί να παρέχεται στους αθλητές, τις αθλήτριες για προπόνηση και στους δημότες, για την εκμάθηση κολύμβησης, στο πλαίσιο σχετικών προγραμμάτων με την συνεργασία του Δήμου και των ναυταθλητικών σωματείων.
Για να λειτουργήσει τον χειμώνα το ανοικτό κολυμβητήριο, χωρίς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, προτείνουμε μία λύση που εφαρμόστηκε, ή σχεδιάστηκε να εφαρμοστεί, σε άλλα ανοικτά κολυμβητήρια της χώρας (και του εξωτερικού). Συγκεκριμένα, προτείνουμε να κατασκευαστεί μία οροφή που θα είναι ανοιγόμενη. Στο σταθερό τμήμα της οροφής θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ, για να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που θα ανοίγει και θα κλείνει την οροφή.
Παραθέτουμε την φωτογραφία από την μελέτη που έγινε προ δεκαετίας, περίπου, για να τοποθετηθεί στέγη στο ανοικτό κολυμβητήριο της Βουλιαγμένης. Στην εργασία τους οι μελετητές ανέφεραν τα εξής: «Η νέα πισίνα έχει δύο χρήσεις. Τους χειμερινούς μήνες γίνεται χρήση της από τους αθλητές (αθλητικός χαρακτήρας). Τους δε καλοκαιρινούς, η καινούρια κατασκευή μπορεί να δοθεί στους επισκέπτες του ομίλου (ψυχαγωγικός χαρακτήρας). Αυτό μεταφράζεται σε μία κατασκευή κτηρίου, που τον χειμώνα θα έχει προστατευτικό χαρακτήρα από τις καιρικές συνθήκες με βιοκλιματική λειτουργία, ενώ το καλοκαίρι η στέγαση, με κατάλληλη μετακίνηση μέσω κύλισης, μετατρέπεται σε στέγαστρα για την προστασία των επισκεπτών από τις ακτίνες του ηλίου. Η καινούρια κολυμβητική δεξαμενή, πέραν της βιοκλιματικότητάς της, εξοικονομεί ενέργεια και συνάμα χρήματα με ακόμα έναν τρόπο. Με την διακοπή της θέρμανσης της μεγάλης ανοικτής δεξαμενής. Έχει υπολογιστεί ότι, τα χρήματα που εξοικονομούνται από την θέρμανσή της για 5 έτη, ισούνται με το κόστος της νέας κατασκευής».
Αν δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί η μελέτη αυτή, η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας μπορεί να απευθυνθεί στον Δήμο Νέστου, για να «δανειστεί» την μελέτη για την κατασκευή του βιοκλιματικού ανοικτού κολυμβητηρίου στην Χρυσούπολη, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Είναι οξύμωρο, ο Δήμος Καβάλας να αναζητεί τρόπους, για να μειώσει το λειτουργικό κόστος του κλειστού κολυμβητηρίου και να λέγεται πως, δεν γίνεται αυτό για την λειτουργία του ανοικτού κολυμβητηρίου.