– Υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες ένας συμβιβασμός μπορεί να επωφελής για δύο πλευρές, από μία «μετωπική σύγκρουση». Αναφερόμαστε στην περίπτωση της αξιοποίησης του κτιριακού συγκροτήματος του παλιού νοσοκομείου στην περιοχή του Καρνάγιου.
– Θεωρούμε ότι ο Δήμος Καβάλας και το ελληνικό Δημόσιο, που «μοιράζονται» το ακίνητο, θα βγούνε ζημιωμένοι εάν καταφύγουν σε δικαστική επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Γι’ αυτό, πρέπει να γίνει ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός, ώστε το ακίνητο να αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης.
– Η άποψη της αντιπολίτευσης, η οποία εκφράστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, περί διεκδίκησης της πλήρους κυριότητας του ακινήτου, θα οδηγήσει σε αντιπαράθεση του Δήμου Καβάλας με ελληνικό Δημόσιο, η οποία θα έχει συνέπεια να «παγώσει» για πολλά ακόμα χρόνια η αξιοποίηση.
– Η πρόταση της δημοτικής αρχής για συνεκμετάλλευση, με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, είναι ένα βήμα προσέγγισης των δύο πλευρών. Εάν απορριφθεί από την κεντρική διοίκηση, θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το «ναυάγιο» στην προσπάθεια.
– Η πρόταση για συνεκμετάλλευση, δεν σημαίνει ότι ο Δήμος Καβάλας θα απεμπολήσει το «κυριαρχικό του δικαίωμα» πάνω στο ακίνητο. Υπάρχει, άραγε, κάποιος που πιστεύει, ότι ο Δήμος Καβάλας θα μπορέσει να αξιοποιήσει ένα τέτοιο ακίνητο εάν του αναγνωριστεί ότι κατέχει το εκατό τοις εκατό;
– Εμείς είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Και η επιφύλαξη μας οφείλεται στο παράδειγμα του «Διόνυσου», που παραχωρήθηκε, από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, στον Δήμο Καβάλας προς αξιοποίηση, αλλά οι διαγωνισμοί που έγιναν ήταν άγονοι!
– Όταν, επομένως, ο Δήμος Καβάλας δεν μπορεί να βρει επενδυτή, ή να αξιοποιήσει από μόνος ένα σχετικά μικρό ακίνητο όπως ο «Διόνυσος», πως θα το καταφέρει με ένα πολύ μεγαλύτερο όπως το παλιό νοσοκομείο;
– Η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να «ρίξει λάδι στη φωτιά», κατά την άποψη μας, θα βάλει σε μεγάλο μπελά τον Δήμο Καβάλας και οι Καβαλιώτες θα περνούν από την οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού τα επόμενα χρόνια και θα αντικρίζουν με απογοήτευση άλλο ένα «κουφάρι» μέσα στην όμορφη πόλη τους.
– Είναι μία καλή ευκαιρία, αφού υπάρχει επαφή μεταξύ της δημάρχου Καβάλας και του Καβαλιώτη αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, να βρεθεί η λύση που δεν βρέθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές στη διαφορά μεταξύ Δήμου Καβάλας και ελληνικού Δημοσίου.
– Άλλωστε, ο στόχος των δύο πλευρών είναι κοινός. Η αξιοποίηση του ακινήτου, το συντομότερο δυνατό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ