-Μερικοί επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα της μεταφοράς του λεγόμενου «γραφείου ασύλου» από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα και να το αποσυνδέσουν από την λειτουργία της δομής φιλοξενίας μεταναστών στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Κατά την άποψη μας, η μεταφορά του γραφείου ασύλου στην Καβάλα, θα γίνει για να «στηριχθεί» η παραμονή της δομής στο Περιγιάλι. Αν και οι συναρμόδιοι υπουργοί, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (προστασίας του πολίτη) και Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης (μεταναστευτικής πολιτικής), υποσχέθηκαν ότι η δομή στην Καβάλα θα αδειάσει έως το τέλος του έτους 2020.

-Δεν γίνεται να υπάρχει «γραφείο ασύλου», χωρίς δομή φιλοξενίας μεταναστών. Με έμμεσο τρόπο, επομένως, η κυβέρνηση προσπαθεί να μονιμοποιήσει τη δομή στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». «Δεν γίνεται να μεταφέρουν μετανάστες, λαθρομετανάστες, ή πρόσφυγες, από την Καβάλα στην Αλεξανδρούπολη, για να γίνει η διαδικασία του ασύλου και να τους φέρνουν πάλι στην Καβάλα», σχολίασε ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Δήμου Καβάλας, Γιάννης Μούτλιας. Εμείς θα ρωτήσουμε το εξής: «Γιατί να μεταφέρονται μετανάστες από τον Έβρο στο γραφείο ασύλου στην Καβάλα και μετά να επιστρέφουν στον Έβρο;. Είναι λιγότερο δαπανηρή η μετακίνησή τους;».

-Η Υπηρεσία ασύλου πρέπει να βρίσκεται στα σύνορα, μαζί με την δομή που θα φιλοξενεί ΜΟΝΟ τους νόμιμα εισερχόμενους αλλοδαπούς κι αυτούς που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα. Αλλά, γιατί πρέπει να φτάσει κάποιος μετανάστης μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, για να ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα; Γιατί η διαδικασία αυτή δεν γίνεται στην Τουρκία, που είναι η χώρα της πρώτης υποδοχής; Κι αφού δηλώσουν εκεί, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ποιος είναι ο προορισμός τους, να γίνει συνεννόηση μεταξύ των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Ελλάδας, πόσοι (και πόσες) θα προωθηθούν στην Ελλάδα. Δυστυχώς, αυτό που γίνεται δεν είναι διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αλλά (ανεξέλεγκτη) διακίνηση των μεταναστών, με μεγάλο οικονομικό όφελος για τους εμπλεκόμενους.

-Ο Γιάννης Μούτλιας είπε, ακόμα, ότι η λειτουργία του «γραφείου ασύλου» στην Καβάλα, θα προσφέρει μερικές θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία. Το ίδιο ανέφερε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, για την αναβάθμιση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στο Φυλάκιο Ορεστιάδας. Οι Καβαλιώτες και οι Καβαλιώτισσες θέλουν περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας. Ο Γιάννης Μούτλιας και οι συνάδελφοι του, αντί να στηρίζουν το «γραφείο ασύλου» και τη δομή στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», οφείλουν να στηρίξουν δημοσίως και σθεναρώς την λειτουργία ενός εργοστασίου, όπως του εργοστασίου κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

-Η κυβέρνηση οφείλει να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, να επισπεύσει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στους αλλοδαπούς που το επιθυμούν και έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και να επιστρέψει στην Τουρκία τους παράνομους μετανάστες, για να κλείσουν οι δομές φιλοξενίας στην μεθόριο και στην ενδοχώρα. Αλλιώς, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν το δικαίωμα να είναι καχύποπτοι και αρνητικοί στην μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ