-Θέλουμε να είμαστε καλοπροαίρετοι, αλλά όταν διαβάζουμε δημοσιεύματα σαν το ακόλουθο, γινόμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. «Στροφή στις αφαλατώσεις, συνδυασμένες με έργα Α.Π.Ε. (σ.σ. Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), για κάλυψη του ενεργειακού κόστους και εγκατάλειψη των γεωτρήσεων, είναι η κεντρική κατεύθυνση της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην νησιωτική Ελλάδα και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας», αναφέρει δημοσίευμα και προσθέτει: «Για τον λόγο αυτό, πρόκειται να ενταχθούν στο Ε.Σ.Π.Α. έργα αφαλάτωσης (σ.σ. του θαλασσινού νερού) σε άνυδρα νησιά, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ».
-Καταρχάς, θεωρούμε πως δεν υπάρχουν «άνυδρα» νησιά και άνυδρες περιοχές. Ακόμα και στις ερήμους της γης υπάρχει νερό. Το ζήτημα είναι, πως ο άνθρωπος διαχειρίζεται τον υδάτινο πόρο. Θα συμφωνήσουμε με την τοποθέτηση που έκανε ο καθηγητής Υδρολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Δημήτρης Εμμανολούδης, ο οποίος είπε ότι: «Η αφαλάτωση είναι μία αναγκαστική λύση. Δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Εκείνο, όμως, που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αντικαταστήσουμε το νερό που χρησιμοποιούμε από αφαλάτωση με νερό βροχής. Βρέχει στα νησιά μας, αν και βρέχει λιγότερο, βρέχει όμως. Αυτό το νερό (της βροχής) μπορούμε να το συλλέξουμε με μερικές διατάξεις, με έργα φιλικά προς το περιβάλλον των νησιών, όχι με γιγάντια έργα και με αυτό τον τρόπο να αποκτήσουμε ένα συμπλήρωμα νερού, αντικαθιστώντας ένα μέρος του αφαλατωμένου νερού». Κι εδώ είναι το «κρίσιμο» σημείο.
-Αν γίνουν τα έργα που προτείνει ο καθηγητής, για την συλλογή του βρόχινου νερού, δεν θα γίνει η ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. των μονάδων αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, όπως και οι μονάδες ανεμογεννητριών και τα φωτοβολταϊκά πάρκα, δηλαδή τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αποφέρουν γενναίες χρηματοδοτήσεις από το «ευρωπαϊκό ταμείο». Πως να μη δελεαστούν η κεντρική διοίκηση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι;
-Αναρωτιόμαστε, γιατί να χρησιμοποιείται η μέθοδος της αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού, επειδή σε ορισμένες περιοχές και ειδικότερα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, αυξάνεται η ζήτηση, άρα και η κατανάλωση, νερού κάθε καλοκαίρι; Και γιατί να γίνεται αφαλάτωση στο θαλασσινό νερό τον χειμώνα, που η κατανάλωση νερού μειώνεται και ο τοπικός πληθυσμός μπορεί να εξυπηρετηθεί με την μέθοδο που πρότεινε ο καθηγητής, Δημ. Εμμανολούδης;
-Στα νησιά που βρέχει λιγότερο, επομένως, μπορούμε να αυξήσουμε τις βροχές. Με ποιο τρόπο; Δημιουργώντας σύννεφα που θα φέρουν την βροχή. Τα σύννεφα σχηματίζονται από ανοδικά ρεύματα αέρα, που κατά την άνοδό τους προς την τροπόσφαιρα ψύχονται αδιαβατικά. Κατά την ψύξη, τα μόρια των υδρατμών «κολλούν» επάνω σε μικροσκοπικά σωματίδια της ατμόσφαιρας σχηματίζοντας τα υδροσταγονίδια των νεφών. Με τον τρόπο αυτό, επέρχεται συμπύκνωση των υδρατμών όταν η θερμοκρασία αέρος βρεθεί κάτω του σημείου δρόσου του και σχηματίζονται τα νέφη στα διάφορα ύψη της τροπόσφαιρας.
-Τα ανοδικά ρεύματα του αέρα προκαλούνται από την παρεμβολή βουνών (σ.σ. η Ελλάδα έχει πολλά βουνά στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα). Ακόμα, δημιουργούνται από την υπερθέρμανση της επιφάνειας του εδάφους, ή της θάλασσας, όπου εμφανίζεται η κατακόρυφη ανύψωση και από στροβίλους, που οφείλονται στην τριβή του ανέμου σε διάφορες εξάρσεις της επιφάνειας του εδάφους. Γιατί, λοιπόν, δεν εκμεταλλευόμαστε την λειτουργία της φύσης, για να ενισχύσουμε την ποσότητα του βρόχινου νερού; Γιατί, η κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού, όπως και τα έργα Α.Π.Ε., αποφέρουν μεγάλο οικονομικό κέρδος!