-Υπάρχουν Δήμοι, όπως ο Δήμος Θάσου, που αδυνατούν να στελεχώσουν τις Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) με το απαραίτητο προσωπικό. Ο Δήμος Καβάλας, με τον περιορισμένο αριθμό μηχανικών, συνέδραμε τον Δήμο Θάσου, για να λειτουργήσει την Υ.ΔΟΜ. και να εξεταστούν όλοι οι φάκελοι χορήγησης πολεοδομικής άδειας στο νησί. Παράλληλα με τον φόρτο των μελετών και των έργων που έχει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας.

-Πως θα δημιουργηθεί μία εξειδικευμένη Τεχνική Υπηρεσία, που θα ασχολείται αποκλειστικά με τις ανάγκες συντήρησης, επισκευής και τον έλεγχο των προδιαγραφών ασφαλείας όλων των κτηρίων των σχολείων (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) του Δήμου Καβάλας; Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας, που έκανε το παραπάνω αίτημα στους βουλευτές και θα το καταθέσει στον δήμαρχο, Θόδωρο Μουριάδη, στην προσεχή συνάντηση μαζί του, δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα!

-Αν ο Δήμος Καβάλας δημιουργήσει δεύτερη Τεχνική Υπηρεσία, πρέπει να την στελεχώσει με μηχανικούς και διοικητικό προσωπικό. Εάν η κεντρική διοίκηση επιτρέψει στους Δήμους να προσλάβουν τέτοιο προσωπικό, γιατί να μην ενισχύσουν τις υπο-στελεχωμένες Τεχνικές Υπηρεσίες και τις Υπηρεσίες Δόμησης; Αφού η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας θα ενισχυθεί (με νέους μηχανικούς), θα μπορεί να ασχολείται με τις ανάγκες όλων των δημοτικών κτηρίων και των σχολικών μονάδων. Επίσης, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, δεν είναι αρμόδια για τον έλεγχο ασφάλειας (και υγιεινής) των σχολικών κτηρίων. Για την πυροπροστασία αρμόδια είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία και για την αντισεισμική προστασία, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.). Πριν από την έναρξη κάθε σχολικής περιόδου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία οφείλει να διενεργεί έλεγχο σε όλα τα σχολικά κτήρια και να επισημαίνει τις τυχόν ελλείψεις, ή τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς. Στην συνέχεια, να ενημερώνει (εγγράφως) τον Δήμο, προκειμένου να αποκαταστήσει τις ελλείψεις και να άρει την επικινδυνότητα των κτηρίων. Ο έλεγχος αντισεισμικής προστασίες μπορεί να γίνεται κάθε πέντε έτη, από ειδικούς μηχανικούς του Ο.Α.Σ.Π.

-Αν το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχολείων Δήμου Καβάλας επιμένει στην σύσταση ειδικής Τεχνικής Υπηρεσίας για τα σχολικά κτήρια, θα ζητήσουμε από τον δήμαρχο να συστήσει μία ακόμα Τεχνική Υπηρεσία, που θα έχει αντικείμενο τα δημοτικά γήπεδα και γυμναστήρια, στα οποία συναθροίζονται κάθε έτος δεκάδες θεατές και αθλητές, εκ των οποίων σημαντικός αριθμός είναι μαθητές και μαθήτριες. Αντιλαμβάνεστε πως, με την υφιστάμενη κατάσταση, είναι αδύνατο να λειτουργήσουν τρεις Τεχνικές Υπηρεσίες στον Δήμο Καβάλας.

-Όσον αφορά το αίτημα της εξασφάλισης κονδυλίων, για την παροχή γευμάτων σε όλα τα σχολεία του Δήμου Καβάλας, θέλουμε να σχολιάσουμε το εξής. Εμείς δεν συμφωνούμε με το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκεί, οι φοιτητές βρίσκονται μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειες τους και πρέπει να διευκολύνονται στα ζητήματα της σίτισης και της στέγασης. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές και οι μαθήτριες στεγάζονται στα σπίτια τους και σιτίζονται στις οικογένειες τους. Αν υπάρχουν μαθητές και μαθήτριες των οποίων οι οικογένειες είναι οικονομικά αδύναμες, μπορεί να υπάρξει μέριμνα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καβάλας. Ποιο είναι το ποσοστό των μαθητών και μαθητριών αυτών; Και σε πόσα σχολεία υπάρχουν μαθητές και μαθήτριες που δεν σιτίζονται κανονικά; Αν υπάρχουν τα στοιχεία, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, να τα παραδώσει στον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κοινωνικών θεμάτων, ώστε να δοθεί λύση από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου των σχολικών γευμάτων, δεν είναι η λύση στο πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ